Så meget flytter billig strøm vores el-forbrug

Forleden onsdag eftermiddag var elprisen lav. Det øgede elselskabs kunders forbrug med i gennemsnit 27 procent.

Det er vigtigt, at kunderne er villige til at flytte deres elforbrug. Det har betydning, når elnettet skal udbygges på grund af den grønne omstilling.

Onsdag eftermiddag i sidste uge faldt den rene elpris til kun 0,2 øre per kilowatt-time mellem klokken 14 og 15.

Og den billige elpris fik tilsyneladende danskerne til at flytte deres forbrug.

Ifølge Radius Elnet blev forbruget blandt deres kunder i parcel- og rækkehuse i København og Nordsjælland øget med, hvad der svarer til 94.340 maskinvaske i den time.

– Det vi kunne se onsdag eftermiddag, hvor elprisen var tæt på nul, var, at der var rigtig mange, som satte deres forbrug lidt op i de timer, siger administrerende direktør hos Radius Elnet, Jens Fossar Madsen.

– Det vil sige, at der er en del, som har været hjemme lige og sætte vaskemaskinen og tørretumbleren i gang og dermed kunne udnytte de meget lave elpriser, tilføjer han.

Villig til at flytte forbruget

Det er vigtigt, at kunderne er villige til at flytte deres elforbrug – også hurtigt, siger Jens Fossar Madsen.

Det har betydning, når elnettet skal udbygges på grund af den grønne omstilling.

– Og hvis det er sådan, at folk flytter forbruget væk fra de tidspunkter, hvor der er allermest pres på, og dermed også, hvor prisen er højest, så kommer vi ikke til at få lige så store omkostninger til at udbygge hele elsystemet, siger han.

Men det er også vigtigt, fordi det kan afhjælpe risikoen for, at Danmark får udfordringer med strøm til vinter forklarer han.

Radius Elnet har undersøgt forbruget tirsdag, onsdag og torsdag mellem klokken 14 og 15.

27% højere

For de 320.399 parcel- og rækkehuse i København og Nordsjælland var forbruget i gennemsnit 27 procent højere i den billigste time om onsdagen.

Radius ejer og driver elnettet i Hovedstadsområdet og på Nordsjælland. Selskabet har fjernaflæste elmålere hos en million af deres kunder, og det er derigennem, at elforbruget er blevet aflæst.

Radius Elnet vil fra årsskiftet indføre større prissvingninger hen over døgnet.

Det håber selskabet, kan få flere til at flytte deres forbrug til de tidspunkter af døgnet, som er billigere, og hvor elnettet er mindre belastet.

Elprisen i den billige eftermiddagstime onsdag var den laveste siden maj måned.

Elpriserne er faldet, fordi store dele af Europa har oplevet mere blæsevejr på det seneste. Det har Kristian Rune Poulsen, som er chefkonsulent i brancheorganisationen Green Power Denmark, tidligere sagt til Ritzau.

Først publiceret: 14. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 14. oktober 2022 kl. 14:29

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og