Hjernen kommer i alarmberedskab: Sådan gør du, når du skal flytte

De seneste fem år er andelen af flytninger blandt de plus 55-årige steget mere end tyve procent. Selvom det kan være spændende at flytte ind et nyt sted, kan det skabe stresssymptomer, forklarer stresscoach.

Flyttestress og flytterod er næsten uundgåeligt, og faktisk får en flytning hjernen i en stresstilstand.

De seneste par år er der blevet handlet boliger i hastigt tempo landet over – også blandt seniorer.

Sidste år var der 23 procent flere seniorer, der pakkede flyttekasserne, end der var for blot fem år siden.

Seniorerne er faktisk den gruppe, der har haft allermest travlt. Antallet af flytninger er nemlig steget væsentligt mere blandt seniorer siden 2016, end det er i andre aldersgrupper. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Nok at se til

Selvom det er stilnet lidt af på boligmarkedet i år, har der alligevel været nok at se til hos flytte- og opbevaringsvirksomheden Boxit, da der ofte går nogle måneder, fra handelen er i hus, til de nye ejere rykker ind.

“Vi har haft travlt de seneste par år, hvor boligmarkedet har været glohedt. Men det er bestemt ikke fordi flyttebilerne har stået stille i år,” siger Jesper Palander Sørensen, afdelingsleder i Boxit i Odense.

Stress selv efter indflytning

Flyttestress og flytterod er næsten uundgåeligt, og faktisk får en flytning hjernen i en stresstilstand, forklarer psykoterapeut og stresscoach Charlotte Wittendorf.

“Når man flytter, skal man selvfølgelig ordne en masse praktisk op til flyttedagen, og det kan sende hjernen på overarbejde. Det kan give en tilstand med moderat stress, og det kan for så vidt være godt nok, for det gør os mere fokuserede, ligesom til en eksamen. Men det skal helst ikke stå på i mere end et par uger,” siger Charlotte Wittendorf.

Vænne sig til nyt hjem

Men stressniveauet falder typisk ikke den dag, flyttebilen har smidt den sidste kasse af på den nye adresse.

“Når alt det praktiske er overstået, skal vi vænne os til det nye hjem, og her er vi også på overarbejde. Vi kan ikke bare tage alt på rutinen, men skal tænke over selv de mindste ting. Døren skal låses anderledes eller og vores ting er ikke, hvor de plejer at være,” forklarer Charlotte Wittendorf.

Hun anbefaler, at søvnen prioriteres ekstra højt i en flytning – både før, under og efter, og at man desuden er opmærksom på, at ens stress aftager efter et par uger.

Hold styr på det praktiske

Flytte- og opbevaringsvirksomheden Boxit hjælper hvert år tusindvis af danskere med at flytte og kender derfor kun alt for godt til flyttestress.

“For mange er en flytning bare en stor opgave, og der er meget praktisk at holde styr på. Derfor er overblikket alfa og omega, når man skal lande godt i sit nye hjem,” siger Jesper Palander Sørensen fra Boxit.

3 gode flytteråd

1. Begynd i god tid

Det tager altid længere tid at pakke, end du regner med. Begynd i god tid med de ting, du bruger sjældent, og få dem pakket væk. Hold styr på kasserne, og pak gerne ned rum for rum, så det er nemmere at pakke ud igen bagefter.

2. Gør rent løbende

Rengøring er ofte en del af flytningen, der bliver glemt eller gemt til allersidst. Uanset, om du flytter fra hus eller lejlighed, er det en stor fordel at klare rengøringen løbende. Afrim fryseren, vask emhætten ned, og gør ovnen ren lang tid inden, de første flyttekasser pakkes. På den måde er det lettere at gå til, når flyttekasserne er ude af huset.

3. Pak det essentielle 

Til selve flyttedagen er det smart at have en weekendtaske med det mest nødvendige lige ved hånden. Så undgår du at stå og rode alle kasserne igennem efter mobilopladeren, toilettasken eller en ren T-shirt i det nye hjem.

Læs mere om flytning, økonomi og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 12. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 12. oktober 2022 kl. 14:35

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og