Enhedslistens Rosa Lund: Jeg har sklerose

Rosa Lund har gennem 12 år kæmpet for at ingen opdagede, at hun har sklerose og jævnlig mister føling med venstre arm og ben.

Selv om Rosa Lund har kæmpet for at få sine kræfter tilbage efter sygdomsudbruddet for 12 år siden, kan hun godt mærke, at hun bliver mere slap i venstre arm og ben, når det stresser til. Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Enhedslisten engerede Rosa Lund har båret rundt på en stor hemmelighed i mange år. Nemlig at hun tilbage i 2010 fik konstateret den frygtede sygdom, sklerose, hvorefter hun blev lam i benet og ikke kunne gå.

Det er ugebladet HER&NU, der har interviewet den kendte politiker, som kom susende på sin cykel i høje smarte sko. Ikke ligefrem noget, som man forbinder med sklerose.

– Jeg har haft sklerose siden 2010, hvor jeg blev lam i venstre ben og ikke kunne gå. Nu har jeg trænet det op og kan både cykle og gå i høje hæle igen. Det er nærmest blevet et statement for mig, at jeg skal gå i høje hæle, indtil jeg ikke kan længere, fortæller Rosa Lund, 35, til Her&NU.

Troede det var en dødsdom

-Jeg modtog diagnosen som en dødsdom og frygtede aldrig at kunne gå og arbejde igen. I mange år sagde jeg det ikke til nogen. Jeg var bange for, at folk ville dømme mig og tro, at jeg var svag. Det er jeg en gang i mellem, for det er en kronisk sygdom. Der er perioder, hvor jeg er ekstremt træt og falder i søvn meget tidligt om aftenen. Det kommer meget i bølger for mig.

Valgkampen er i fuld gang, og Rosa Lunds kalender er fyldt med foredrag, interviews og møder. Men sådan en energi skal planlægges, når man har en kronisk sygdom som sklerose.

Stor opbakning

– Så skal jeg planlægge det sådan, at jeg spiser sundt og dyrker motion. Jeg har lovet min skleroselæge Rikke, at jeg skal løbe en gang om dagen i valgkampen. Og så har jeg dygtige folk omkring mig i Enhedslisten, som sørger for, at det hele kan gå op. Min kæreste er også god til at passe på mig og sige: ”Tror du ikke lige, at du skulle aflyse det der?”, fortæller Rosa til ugebladet.

Selv om Rosa Lund har en travl kalender og vil vise, at hun godt kan nå det hele, så ved hun godt, at hun også skal passe på sig selv. Så sklerosen fylder meget i hendes hoved til hverdag og især under sådan en valgkamp.

– Jeg bokser jo også med mange ting i forhold til min sygdom. ”Er jeg en god nok kæreste og veninde? Er jeg en god nok datter, når jeg går hjem fra familiefesterne klokken 21.30, fordi jeg er træt? Er jeg en god nok kollega, og præsterer jeg nok over for de mennesker, der har stemt på mig?”

Vil have børn

Nu er Rosa Lund kommer midt i 30’erne og så er det naturligt at tænke på at få børn, og det gør Rosa Lund og hendes kæreste da også. Men det skal altså planlægges i forhold til den medicin hun indtager.

-Jeg vil rigtig gerne have børn. Samtidig så ved jeg jo ikke, hvornår min sygdom angriber mig, og det at skulle være forælder og ikke kunne alt hele tiden, det tænker jeg meget over. Men mange mennesker med sklerose er jo rigtigt gode forældre, siger Rosa Lund, der har tænkt sig at blive boende på Nørrebro, hvor hun også er født og opvokset.

– Jeg bor lige over for det sted, hvor jeg er vokset op, og har været rigtig heldig at få en lejlighed her sammen med min kæreste, der arbejder som pædagog lige nede for enden af Blågårdsgade. Vi bor tæt på min familie og venner, og på den måde er det jo det samme som i mange små jyske landsbyer, siger folketingspolitikeren til HER&NU.

Kilde: HER&NU

Læs mere om kendte, politikere og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 10. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 11. oktober 2022 kl. 8:25

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og