Kan der være skovflåter i din have?

Du bør tjekke din krop for skovflåter efter en tur i skoven, men skal du også være på vagt over for flåter i din egen have? Få svar her.

Hvorfor er skovflåter farlige?

Det kan være farligt at blive bidt af en skovflåt, fordi flåten i værste tilfælde kan overføre sygdomme til dig. Den mest kendte er Borrelia, som kan give hjernebetændelse og lammelse, mens andre er TBE-virus (Tick Borne Encephalitis) og Ehrlichiose.

Der er størst risiko for flåtbid forår og sommer, men flåter bider også mennesker og dyr om efteråret, når temperaturen er over fem grader.

Risikoen for smitte er dog ikke særlig stor, og hvis du opdager og fjerner flåten fra din krop inden for 24 timer, er den endnu lavere.

Ja, der kan godt sidde skovflåter på spring i din have. Flåter trives, hvor der er skygge, fugtig jord og dyr eller mennesker, de kan suge blod fra. Hvis du for eksempel jævnligt har rådyr i haven, er der stor sandsynlighed for, at der også er mange flåter.

Risikoen for at blive bidt af en skovflåt i haven afhænger blandt andet af, hvilken del af Danmark du bor i. Jordfugtigheden varierer nemlig i de forskellige landsdele.

Hvordan tjekker du, om du har flåter i haven?

Du kan let undersøge, om det myldrer med flåter i din have med metoden ‘flagging’. Gør det på en varm dag, hvor skovflåterne er mest aktive.

Sådan gør du:

 • Klip et gammelt, hvidt lagen til (cirka 100×60 cm) og sæt det fast på en pind som et flag.
 • Træk flaget hen over havens bevoksning.
 • Tæl, hvor mange flåter der har sat sig på flaget

Hvis du har fanget:

 • Omkring 100 flåter pr. 100 m2, har du mange flåter i haven.
 • Omkring 30 flåter pr. 100 m2, har din have et moderat antal flåter.
 • Omkring 10 flåter pr. 100 m2, har du kun få flåter i haven.

Hvordan undgår du skovflåter i haven?

Du kan ikke bekæmpe skovflåter med kemiske midler. Så hvis du er stærkt plaget af dem, kan du indrette haven, så flåterne får hårde kår at trives i. Det kan du gøre:

 • Hold græsset kort og klip tæt bevoksning ned.
 • Hold rådyr ude af haven.
 • Tag lange bukser, langærmet bluse og lukkede sko på, så skovflåterne ikke kan nå ind til din hud.
 • Tjek din krop for flåtbid. Du skal undersøge hele kroppen, men flåterne sætter sig især på varme steder, hvor huden er tynd, som armhuler, knæhaser, hovedbund og lyskeregionen.

Sådan gør du, hvis du bliver bidt af en flåt

Opdager du en flåt på din krop, skal du fjerne den hurtigst muligt – og på den korrekte måde.

Sådan fjerner du en flåt

 • Grib fat om skovflåten med dine negle, en pincet eller en særlig flåttang (fås på apoteket).
 • Træk langsomt flåten af, til den slipper taget. Drej den ikke for meget og brug ikke for hurtige bevægelser, da den i så fald kan tømme sit maveindhold.
 • Vask efter med vand og sæbe.
 • Når flåten er fjernet, bør du holde øje med bidstedet. Hvis der kommer et rødt udslet omkring bidstedet, som breder sig, skal du kontakte din læge. Udslettet vil typisk komme 1-2 uger efter biddet.

Bolius - få gratis råd om din bolig

SeniorNews samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

Først publiceret: 4. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 4. oktober 2022 kl. 13:00

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og