Schlüters enke: Poul blev ensom og alene

20 års aldersforskel på Poul og Mie Schlüter betød, at han blev meget ensom og alene de sidste mange år af sit liv, afslører Mie Vessel Schlüter i sin nye bog. - Pludselig meget tydeligt, at vi befandt os forskellige steder i livet, siger hun i bogen, der netop er udkommet.

Poul Schlüter havde en forestilling om, at når han selv havde fået så meget fritid, så kunne hustruen også holde mere fri. Men netop i de år havde Mie Schlüter mere travlt end nogensinde. Foto: Henrik Hildebrandt, Ritzau Scanpix

Takket været corona-nedlukningen fik Poul og Anne Marie “Mie” Vessel Schlüter et af deres lykkeligste år sammen i deres 31 år lange ægteskab. Det fortæller hun i sin nye erindringsbog, “På skrå brædder og bonede gulve”, der udkom tirsdag 20. september.

Men forud var gået en lang årrække, hvor den pensionerede Poul Schlüter havde følt sig mere og mere ensom og alene i deres store Frederiksberg-lejlighed, mens den 20 år yngre Anne Marie Vessel Schlüter havde travlt med sin karriere på Det Kongelige Teater.

I bogen fortæller Mie indgående om sit over 66 år lange engagement og arbejde på Det Kongelige Teater og de mange mænd – og en enkelt kvinde – der har spillet en stor rolle i hendes liv. Og den ene kvinde er dronning Margrethe!

Gallamiddag i forbindelse med Dronning Margrethes 75 års fødselsdag. Christiansborg, København. Onsdag den 15. april 2015. Poul Schlüter og kone Mie Vessel Schlüter

20 års aldersforskel

Den nu 73-årige Mie Vessel Schlüter mistede sin mand gennem 30 år, Poul Schlüter, i maj sidste år, da han var 92 år gammel. Men allerede i 1993 gik Poul Schlüter på en ufrivillig pension som resultat af Tamil-sagen. Da var Poul Schlüter 64 år gammel, mens hans hustru, Mie, var altså kun 44 år, og midt i sin mest travle periode i sin karriere som balletdanser, instruktør, træner og balletskoleleder på Det Kongelige Teater.

Mie Vessel Schlüter beskriver i bogen, hvordan hendes mand gennem fire år på det tidspunkt, blev ramt af en depression efter han stoppede som statsminister. Gode venner tog ham med ud og spille golf og på ferie på Mallorca, men lige lidt hjalp det. Først da han stillede op til Europa-Parlamenter året efter og fik et fantastisk stemmetal – 284.000 stemmer – livede han noget op igen og sagde iflg. Mie Vessel Schlüter: “Det må være som tak for alt, hvad jeg har gjort”.

Trivedes ikke

Men Poul Schlüter trivedes ikke hjemmefra og alene i Bruxelles, og efter fem år, som 70 årig, trak han sig tilbage og gik på pension. På det tidspunkt havde den travle Mie, der var på Det Kongelige Teater fra tidlig morgen til sen aften, kun havde tid til at besøge Poul i Bruxelles én gang i løbet af de fem år.

I stedet trak han sig tilbage til køkkenet i lejligheden på Frederiksberg, hvor tv’et kørte i døgndrift, mens han læste bjerge af aviser samt bøger om især historie og politiske biografier.

På et tidspunkt købte parret en lejlighed i Spanien tæt på Marbella midt mellem en masse golfbaner, men igen kunne det ikke fylde i Poul Schlüters liv, fordi Mie Schlüter sjældent rejste med derned på grund af sit arbejde.

Havde ondt af ham

-Poul havde nok en forestilling om, at nu hvor han selv havde fået så meget fritid, så kunne jeg også holde mere fri. Men netop i de år havde jeg mere travlt end nogensinde. Jeg underviste hver dag og mødte på teatret senest kl. 8 om morgenen, også lørdag. Ofte måtte jeg også ind om søndagen, fortæller Mie Schlüter i bogen.

-Da vi lærte hinanden at kende, syntes ingen af os, at aldersforskellen betød noget, for vi havde begge en travl og spændende hverdag. Men nu blev det pludselig meget tydeligt, at vi befandt os forskellige steder i livet, og at en aldersforskel på 20 år faktisk kan betyde en hel del.

-Jeg havde selvfølgelig ondt af ham, for der var ingen tvivl om, at han han kedede sig. Men jeg synes også, han selv kunne gøre noget for at få selskab, skriver Mie Schlüter, og røber, at ægtemanden kom stadigt sjældnere uden for lejligheden, aldrig inviterede gæster, og næsten aldrig kontaktede sine børn eller sin søster. Kun sin mor ringede han til hver dag.

Det sidste år

Mie Schlüter ærgrede sig voldsomt, da Mette Frederiksen lukkede hele Danmark ned den 11. marts 2020 på grund af Corona-epidemien. Hun havde set frem til en stor ballet-premiere på Det Kongelige Teater, men det skulle vise sig at blive starten på det måske bedste år af hendes og Poul Schlüters ægteskab.

Aldrig havde de to tilbragt så meget tid sammen, som i det følgende år. Både alene fordi Mie ikke kunne arbejde, men også fordi parret valgte at gå i isolation i deres sommerhus i Hornbæk. Poul Schlüters læge havde nemlig fortalt, at den 91-årige Poul formentlig ikke ville kunne overleve at blive smittet med corona.

En lykkelig tid

-Det blev en meget lykkelig tid for os begge. Faktisk den lykkeligste vi havde haft i mange år, fortæller Mie Schlüter i bogen, og erkender, at hendes passion for ballet og Det Kongelige Teater har haft store konsekvenser for hende og hendes omgivelser gennem årene.

Da corona-epidemien var på tilbagegang var Poul Schlüter blevet så svarg og syg, at hun ikke turde være væk fra ham ret lang tid ad gangen, og kort efter, i slutningen af maj sidste år, blev Poul Schlüter pludselig meget syg på grund af et forkalket hjerte, og døde i løbet af fem dage.

Poul Schlüters tre voksne børn fra hans første ægteskab, mistede også deres mor, Majken Gabriel Schlüter, to dage før deres far, Poul Schlüter døde, men de nåede at sige farvel til både deres mor og deres far.

I dag er Poul Schlüter begravet på Frederiksberg Kirkegård sammen med sin 2. hustru, Lisbeth Schlüter og sin mor, Else Schlüter, og Mie Schlüter bor stadig i parrets enorme Frederiksberg-lejlighed få hundrede meter derfra.

-Når jeg går tur på Frederiksberg, går jeg tit et smut inden om kirkegården, og hilser på Poul. Hans mor ligger begravet på det samme gravsted, og der er gjort plads til mig på stenen under Poul og Lisbeths navne. “Så bliver vi fire, det passer lige til et slag bridge, plejede Poul at sige”, skriver Mie til slut i bogen.

Læs om Poul Schlüter og hans eks-hustrus død med få dages mellemrum HER

Læs mere om kendte, politikere og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 20. september 2022
Artiklen er sidst opdateret 21. september 2022 kl. 11:26

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og