Pas på kæmpe bakteriebombe

Der er god grund til ikke at samle maden op fra gulvet i stuen. På bare få sekunder er den nemlig inficeret med utallige bakterier.

Ifølge en ekspert overføres der 300 gange så mange bakterier på fem sekunder end på et sekund, hvis vi taber vores mad på gulvet.

De fleste kender det; man taber en skive melon eller en anden madvare på gulvet, samler det hurtigt op og haps – ind i munden med det.

Måske er du en af dem, der har hørt, at det er okay at spise maden igen, hvis bare du samler den op inden for fem sekunder.

Det burde i stedet laves om til 1-sekunds reglen, påpeger seniorforsker Solveig Langsrud fra Norge i bladet Godt.

Forskel på mad

Det kommer dog meget an på, hvilken madvare der er tale om.

Den norske ekspert fortæller, at der ved en agurk overføres 97 procent af bakterierne fra gulvet til overfladen på mindre end ét sekund. Når det derimod er et tørt stykke brød, overføres mindre end en procent.

“Bakterier har en overflade, der er vandelskende og vil bevæge sig ud i vandet. En skive agurk har derudover en større overflade, der kommer i kontakt med gulvet end en ujævn overflade som brød,” siger hun.

Men man skal alligevel skynde sig at samle brødet op, for efter blot fem sekunder har det samlet 300 gange så mange bakterier på fem sekunder som på et sekund.

Ikke farligt

Hvis du har et rent, tørt gul, og du ikke går med beskidte sko inden for, er der ikke noget at være bange for, hvis du spiser et brødstykke fra gulvet.

Du skal dog alligevel tænke dig om en ekstra gang, hvis du har en hund eller kat, der kan tage skidt med ind udefra.

Kilde: godt.no

Læs mere om sundhed, sygdom og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 7. september 2022
Artiklen er sidst opdateret 7. september 2022 kl. 8:42

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og