Styrk sexlivet med sexsnak: Sådan får du munden på gled

Det kan være svært at tage hul på snakken om sex, hvis I ikke er vant til at tale om det. Men det er aldrig for sent at komme i gang, forsikrer sexolog.

Hvis du har det med at længes efter den rosenrøde tid i begyndelsen af jeres forhold, skal du passe på. - Det er en faldgrube, for der er lidenskaben typisk en anden, og tingene glider mere af sig selv, siger sexolog Sara Skaarup.

Hvis du er god til at tale med din partner om jeres sexliv, så er I sandsynligvis også godt tilfredse med jeres samliv på lagnerne.

Det viser en stor undersøgelse, som Cint, der laver digitale spørgeskemaer, har foretaget på vegne af virksomheden Sinful. Undersøgelsen er lavet på tværs af flere lande med 2000 danske respondenter.

Snak styrker sexlivet

85 procent af dem, der er i et forhold, hvor de er gode til at kommunikere om sex, er nemlig tilfredse med deres sexliv. Det samme gælder kun 38 procent af dem i forhold, hvor de ikke er gode til at tale om sex.

Hvis det er svært at få gang i samtalen om sex, kan du prøve at bruge input udefra. Det kan eksempelvis være en erotisk scene i en film. Så kan du sige, “kan du huske dengang…”, eller “det ser rart ud, når…”, foreslår sexolog Sara Skaarup. På den måde kan du også fornemme, om din partner kunne være klar på at bevæge sig ind i snakken med dig.

Og sammenhængen mellem en åben kommunikation og et tilfredsstillende sexliv kommer bestemt ikke bag på sexolog Sara Skaarup.

– Når man taler om noget, kan man også ændre det. At kommunikere om sex er at give sig til kende og være lydhør over for partnerens lyster, og det er en essentiel del af sexlivet, forklarer hun.

Alligevel kan det være svært at få ordene over læberne. Hver fjerde synes nemlig, at det er svært at tale om sex med deres partner.

Akavethed

Den primære årsag til, at det er svært at tale om sex, fantasier og lyster med partneren, er ifølge undersøgelsen, at det er akavet.

Sæt skub i snakken med en erotisk øvelse

* Hvis du ikke rigtig ved, hvorfor du er tilbageholdende med at tage hul på snakken om sex, kan du prøve en lille øvelse.

* Skriv en erotisk scene ned, som du selv bliver tændt af. Læg den i en lukket kuvert.

* Tænk nu over, hvad du vil være nervøs over ved at give den til din partner. På den måde kan du få afklaret, hvad det er, der holder dig tilbage - og tale med din partner om det.

* Hvis du føler dig modig, kan du også aflevere kuverten til din partner, og så kan det være en indgangsvinkel til at tale om det seksuelle.

Kilde: sexolog Sara Skaarup.

Dernæst følger grundene: at man aldrig taler om sex, at man er nervøs for, hvordan partneren vil reagere, og at det er svært at finde den rigtige anledning.

– Jo før man taler om det i forholdet, jo bedre. Så er det ikke blevet en vane, at det ikke bliver italesat, siger Sara Skaarup, som også er forfatter til en række bøger om parforhold og aktuel med bogen “Lyserøde luftkasteller”.

Men det er aldrig for sent at begynde at tale om det, slår hun fast. Selv om det kræver lidt mere at tage tyren ved hornene.

Start med dit forarbejde

– Vil man dybere med sit sexliv, er det en god idé at starte med sit eget forarbejde, siger hun og uddyber:

– Vær helt klar på, hvad man selv kan lide og ikke bryder sig om. For jo mere tydelig man selv kan være, jo mere opfordrer man den anden til at melde tydeligt ud.

Spørg også gerne ind, og vær nysgerrig på, hvad din partner kunne have lyst til. Få samtalen til at pege fremad, så den handler om, hvordan I i fællesskab får et bedre og mere tilfredsstillende sexliv.

Er du nervøs for at tage snakken, kan det faktisk virke afvæbnende at være ærlig om det.

Sæt en tidsramme

Sara Skaarup foreslår, at du fortæller, at du har svært ved at tage hul på snakken, men at det betyder meget for dig at tale om. Og så råder hun til at sætte en tidsramme på, så du eksempelvis siger, at du gerne vil tale ti minutter om, hvordan I elsker.

Når du tager hul på snakken om sex første gang, behøver det ikke at være en lang maratonsnak. Prøv i stedet at dosere det lidt. Det er bedre at få flere små succesoplevelser, hvor I udforsker samtalen lidt ad gangen, siger sexolog Sara Skaarup.

– Så giver man et forvarsel om vigtigheden af det, man har på hjerte. Og selv om det er akavet, så er det ofte en lettelse, når nogen endelig taler om elefanten i rummet, siger hun.

Tidspunktet er afgørende

Vil du gerne italesætte nogle problemer i jeres sexliv, er tidspunktet afgørende.

Det kan for eksempel være, når I har oplevet noget rart sammen, siger hun og nævner som eksempel, at I måske har lavet et godt måltid eller noget andet, der giver en følelse af fællesskab.

Uanset hvad er det bedst at vælge en positiv indgangsvinkel.

– At rose det, der føles godt, er meget mere effektivt end at beklage sig over det, der ikke går godt.

– Start med noget konkret fra nutiden. Man skal ikke række tilbage i tiden og finde en masse eksempler på ting, der ikke var tilfredsstillende, lyder hendes råd.

Læs mere om sex, samliv og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 6. september 2022
Artiklen er sidst opdateret 6. september 2022 kl. 10:18

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og