Sådan bliver du gladere for dig selv

Hvis du vil have styrket dit selvværd, handler det ifølge en terapeut blandt andet om at mærke dine egne behov, og hvad du har lyst til. Læs hvordan du kan give dit selvværd et boost.

Den måde vi taler til os selv på, vil vi sjældent byde andre. I de flestes tilfælde vil vi altid tale pænt, imødekommende og rummeligt til andre. Så hvorfor taler vi ikke sådan til os selv?!

“Jeg er ikke dygtig nok til mit arbejde” eller “mine venner ser langt bedre ud end mig” eller “mit hjem er ikke så flot som alle andres”.

Har du et lavt selvværd, er der nærmest ingen ende på, hvor mange negative tanker du kan have om dig selv.

Tegn på lavt selvværd

* Man er meget fokuseret på, hvad andre tænker om en - eksempelvis om udseende og adfærd.

* Det kan også være, man ikke tør vise, hvem man er. Og man spiller en rolle for at blive accepteret.

* Man holder sig også fra at sige sin mening, fordi man ikke tør tilkendegive den. Det handler om, at man selv synes, at ens mening ikke er noget værd.

Kilde: Metakognitiv terapeut og mentor Charlotte Ander Ernsø.

– Lavt selvværd er kendetegnet ved en grundlæggende antagelse om ikke at være god nok eller ikke at være tilstrækkelig som menneske, siger Trine Lind, som er psykolog og medindehaver af Lind & Karmark – Kognitiv & Metakognitiv Psykolog Praksis.

Påvirker hele ens liv

– Hvis man går rundt og har de briller på i vurderingen af sig selv, kommer det til at påvirke mange ting i ens liv.

Hun og hendes kollega, Charlotte Ander Ernsø, giver her råd til, hvad du kan gøre for at give dit selvværd en opgradering.

Find beviser på, at du er god nok

Har du en antagelse om, at du ikke er god nok, skal du minde dig selv om, at det ikke er en sandhed. Her skal du prøve at lede efter beviser på det modsatte, siger psykolog Trine Lind.

– Før en dagbog over dem, inden du går i seng om aftenen. Skriv fem grunde til, at du er god nok. Ting, du har gjort, sagt eller håndteret i løbet af dagen, siger hun.

* Behandl dig selv pænt

Spørg dig selv, hvad du vil sige til en ven, når det gælder, hvordan vedkommende bedst muligt skal behandle eller passe på sig selv.

– Skriv det ned, og efterlev de regler selv.

– Det kan være at sige fra over for nogle, der kræver noget urimeligt af dig. Eller at tage hjem fra arbejde, når du har fyraften, i stedet for at sidde og knokle som den sidste, siger Trine Lind.

Samtidig anbefaler Charlotte Ander Ernsø, at du begynder at mærke dine egne behov, og hvad du har lyst til.

– På den måde begynder du at vise dig selv, at du har værdi, siger hun.

Behandle dig selv ligeværdigt

Charlotte Ander Ernsø anbefaler også, at man behandler sig selv lige så værdigt, som man behandler andre.

– Den stemme, vi har, og den måde, vi taler til os selv på, vil vi jo aldrig byde andre. I de flestes tilfælde vil vi jo altid tale pænt, imødekommende og rummeligt.

– Men lytter vi til vores egen indre stemme – typisk når vi har et lavt selvværd – er den utrolig fordømmende, siger hun.

* Vær til stede med dem, du er sammen med

Når du er sammen med andre, er det en god idé at have et ydre fokus på dine omgivelser. Det er i stedet for at have et indre fokus på dine tanker om dig selv, eller dem, du er sammen med.

– Det skaber enormt meget ro, fordi du ikke længere behøver at være på jagt eller lede efter fejl og mangler, siger Charlotte Ander Ernsø.

Læs mere om det mentale og fysiske helbred og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 23. august 2022
Artiklen er sidst opdateret 23. august 2022 kl. 11:00

Se, hvad vi ellers skriver om:

og