Skal du betale mere eller mindre? Tjek, hvor meget din bolig stiger eller falder i skat

Ny beregner: Så meget skal du betale i boligskat i 2024. Se hvor meget du skal betale i ejendomsværdiskat og grundskyld for dit hus, ejerlejlighed eller sommerhus.

Om halvandet år indføres der nye boligskatteregler i Danmark. Vurderingsstyrelsen har udviklet en ny beregner, der giver et bud på, hvad det betyder for en ejendom.

Den 1. januar 2024 kommer der nye regler for boligskatterne i Danmark. Myndighederne er fuld gang med at gennemføre en vurderingsproces, der sætter en ny værdi på alle ejendomme.

Allerede nu kan du få et bud på, hvad det kan komme til at betyde for skatterne på din villa, rækkehus, ejerlejlighed eller fritidshus.

Vurderingsstyrelsen har udviklet en ny beregner. Den giver et bud på, hvor høj boligskatten bliver i fremtiden.

Du finder beregneren her.

Nogle skal betale mere, andre falder i skat

For nogle boliger falder boligskatterne. Nogle ejere kan endda se frem til at få tilbagebetalt, hvad de har betalt for meget de seneste år.

For andre boliger stiger skatterne. Men nuværende ejere behøver ikke være så bekymrede.

Hvis grundskylden stiger, så indefryses det i ejendommen og skal først betales ved salg.

Så længe de beholder boligen, så skal de heller ikke betale mere i ejendomsværdiskat. Stigningen kommer først, når de sælger, og en ny ejer skal i gang med at betale.

Ny beregner

Mange er nysgerrige efter, hvad den nye boligskat bliver. De kan nu bruge beregneren til at få et bud. Det siger Jørgen Munksgaard Rasmussen, der er fagekspert i boligøkonomi hos videncentret Boliga.

”Hvis man ikke regner med at skulle sælge eller købe bolig inden for de kommende år, så kan man tage det roligt. Man kan højest se frem til at få betalt penge tilbage,” siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Du finder beregneren her

Betydning for prisen på boligen

Den fremtidige boligskat kan få betydning for prisen på ejendomme, hvis de sælges efter januar 2024. Men Jørgen Munksgaard Rasmussen siger, at meget andet spiller ind på, hvad huse og ejerlejligheder kommer til at koste.

”Den nye boligskat vil ikke slå igennem på priserne 100 %. Der kommer en glidende overgang. Ingen ved, hvordan køberne vil reagere,” siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Skal du handle inden januar 2024?

Nogle kan måske begynde at spekulere i, om det er bedst at sælge eller købe inden 1. januar 2024. Men det kan ingen forudse, advarer Jørgen Munksgaard Rasmussen.

”Boligrenterne er steget meget i starten af 2022. Det kan måske presse priserne ned. Men falder boligrenterne igen de kommende måneder, så kan det pludselig gå den anden vej med priserne. Der vil næppe ske store ændringer i boligpriserne i månederne før og efter 1. januar 2024 alene på grund af de nye boligskatter,” mener Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Følger for ejerlejligheder

Mange har talt om, at de nye boligskatter især kan ramme ejerlejlighederne i København. Her er grundværdierne ikke reguleret i mange år. Men her er det også uvist, hvad der konkret sker, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

”Der er kommet flere ejerlejligheder i hovedstaden, og reglerne for forældrekøb er forringet. Renten er steget. Det kan alt sammen spille ind. Hvis man skal gætte på, hvad boligskatterne isoleret set betyder, så vil det være som at skille koldt vand fra varmt vand,” forklarer Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Se hvad naboernes ejendomme er værd

Vurderingsstyrelsen er begyndt at fastsætte de nye ejendomsværdier. De er offentligt tilgængelige, ligesom de altid har været. Du kan se de første vurderinger af ejendomme rundt om i landet her.

Tjek nye ejendomsværdier i din egen kommune.

Hvis du vil se, hvad en ejendom hidtil har været vurderet til, kan du finde tallene på forskellige hjemmesider, for eksempel hos ejendomsmæglerkæden EDC her.  Dermed kan du regne ud, hvor meget en ejendom er steget eller faldet.

Et eksempel:

  • Huset på Bakkestræde 10 i Albertslund har fået en ny vurdering med en ejendomsværdi på 3.957.000 kroner, hvoraf grundværdien udgør 2.082.000 kroner.
  • Rækkehuset har hidtil stået med en ejendomsværdi på 2.700.000 kroner og heraf grundværdi på 1.030.900 kroner. Der sker altså cirka en fordobling af grundværdien, og det fører til knap 50 % stigning i ejendomsværdien.
  • Ifølge hjemmesiden DinGeo kan huset sælges for cirka 4.500.000 kroner.
  • Et hus i Albertslund med en ejendomsværdi på knap 4 millioner skal typisk betale cirka 32.500 kroner i årlig boligskat fra 2024, anslår den nye beregner.
  • Det kan sammenlignes med, hvad der betales i dag. Ifølge Boliga er det 20.475 kroner i ejendomsværdiskat og 38.271 kroner i grundskyld – samlet over 58.000 kroner.
  • Ejeren her ser altså ud til at få en besparelse på cirka 26.000 kroner årligt, men der udløses ingen tilbagebetaling, siger beregneren.

To slags boligskat

Ejere af villaer, rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse betaler to forskellige typer boligskat:

Ejendomsværdiskat

  • Betales til staten
  • Opkræves for ejerboliger, men ikke for andre ejendomme – fx andelsboligforeninger
  • Ejendomsværdiskattens størrelse afhænger af, hvor meget din ejendom er vurderet til (ejendomsværdi).
  • Ejendomsværdien er værdien af hele din ejendom, inklusive grund og bygninger.

Grundskyld

  • Betales til kommunen
  • Opkræves for stort set alle ejendomme
  • Grundskyldens størrelse afhænger af, hvor meget din grund er vurderet til (grundværdi)

Læs mere om økonomi, bolig og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 10. juli 2022
Artiklen er sidst opdateret 6. juni 2023 kl. 10:43

Se, hvad vi ellers skriver om:

og