Økonomi: Derfor skal du lægge budget nu

Januar er en hård måned for privatøkonomien, fordi regningerne vælter ind. Til gengæld har du et fuldt kalenderår at lægge dit fremtidige budget ud fra.

Her på tærsklen til et nyt år er det et perfekt tidspunkt at få styr på økonomien.

December er som regel fyldt med ekstraudgifter til mad og gaver. Og lige når man vender kalenderbladet til et nyt år, så vælter det ind med faste udgifter til forsikringer, licens, ejendomsskat, el, vand og varme.

Det er altså på mange måder en frygtelig måned for privatøkonomien, som Morten Nordahl, uvildig finansiel rådgiver og stifter af Finansielrådgivning.dk, udtrykker det.

Til gengæld er det et perfekt tidspunkt at få styr på sagerne.

Sådan fører du de faste udgifter ind i budgettet

* Når du har et regneark til dit budget, kan du starte med at skrive de faste udgifter ind.

* Udgifter, du betaler hver måned, kan du skrive direkte ind under månedlig udgift.

* De udgifter, de betaler hvert kvartal, skal du dividere med tre. Derefter kan du skrive beløbet ind i budgettet under månedlig udgift.

* Betaler du en udgift hvert halve år, skal du dividere den med seks og så skrive det beløb ind som månedlig udgift.

* En udgift, du kun betaler en gang om året, divideres med 12, før den skrives ind som månedlig udgift.

* Husk, at afdrag og renter på dine lån også er faste udgifter, der skal sættes penge af til.

Kilde: raadtilpenge, som drives af Finanstilsynet.

– Man står et frygteligt sted i januar. For en del mennesker er det en måned, hvor det hele falder sammen og går i minus, og så bliver man tvunget til at kigge på økonomien, siger Morten Nordahl og fortsætter:

– Men det er også et fantastisk tidspunkt at lave et budget. For i januar har man hele sidste år at se tilbage på. Og hvis man ikke er i gang med at flytte eller har købt ny bil, så bliver næste år formentlig lidt a la det samme.

Det betyder altså, at du skal have fat i alle 12 måneders bankudskrifter fra sidste år. Og så skal du gennemgå dem for at se, hvor du bruger dine penge.

Nye mønstre

Det kan også være, der viser sig nogle mønstre, du ikke selv var bevidst om før. Det fortæller Anders Valdemar Juhl, som er direktør og stifter af Uvildigraad.

– Der er rigtig mange, der ikke forholder sig til budget, hvis ikke de er tvunget til at vise et over for banken. Men man kan blive overrasket over, hvor pengene ryger hen.

– Måske har man en vane med at købe en caffe latte på vej til arbejde, spise ude et par gange om ugen eller købe pizza en gang om ugen. Så kan man se på, om det også er nødvendigt.

Hvis du ikke lige orker at printe bankudskrifter og gennemgå dem med en highlighter, kan du også klare det digitalt.

Det kan være, du allerede kan finde et overblik på din netbank, og ellers kan du finde apps, der kan hjælpe dig, siger Anders Valdemar Juhl.

Når du har kigget bagud, er det tid til at kigge fremad og vurdere, hvor mange penge der må bruges på hver post fremadrettet.

Kig på lånene

Ud over at få styr på budgettet til det kommende år er januar også en god måned at kigge på dine lån, siger Morten Nordahl.

– Hvis man har et fastforrentet lån, er der forskellige terminsdatoer. Den næste er til april, men man skal have truffet nogle af beslutningerne allerede inden den 31. januar, hvis man ønsker at benytte sig af dem.

– Men man skal også kigge på det, hvis man har et flekslån med refinansiering. Så det er en rigtig god måned at kigge på økonomien, fastslår Morten Nordahl.

Først publiceret: 1. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret 23. februar 2022 kl. 13:25

Se, hvad vi ellers skriver om:

og