Højsæson for hugorme: Det her må du aldrig gøre

Her er, hvad du skal og ikke skal gøre, hvis du bliver bidt af en hugorm.

Ifølge Sundhed.dk sker der hvert år cirka 400 hugormebid i Danmark.

Lige nu tramper bare tæer og sandalfødder ud i lyng og klitter.

Dermed er der risiko for, at hugormen aflægger et giftigt visit.

Ifølge Sundhed.dk sker der hvert år cirka 400 hugormebid i Danmark.

Eksempelvis kan hugormen også levere et slags advarselsbid, der er tørt og uden gift, hvilket betyder, at det ikke nødvendigvis fører symptomer med sig.

Bliver du eller dit barn bidt af en hugorm, skal I søge akut lægehjælp – det gælder også, selv om du ikke er sikker på, hvorvidt det var en hugorm.

Sug eller klem ikke

Herefter er det vigtigste ifølge Anja Huusom, der er afdelingslæge på Bispebjerg Hospital, at du ligger stille, for jo mere du bevæger dig, jo mere spreder giften sig.

Det betyder også, at du hverken skal suge eller klemme på biddet.

“Det har været svært at aflive myten om, at man skal binde noget stramt om benet, som man ser det i cowboyfilm. Det skal man endelig ikke gøre, og man kan komme til at lave mere skade end gavn,” siger hun.

De fleste henvendelser drejer sig om folk, der er kommet til at træde på hugorme, mens Giftlinjen har oplevet en enkel person, der var blevet bidt i tungen.

Tramp hårdt i jorden

Hugormen er i højsæson mellem juli og september, men selv om naturvejleder Niels Dahlin Lisborg har brugt meget tid på at betragte slangen gennem sit arbejde, er han aldrig i sine 50 år blevet bidt af én.

“Sidder man og betragter den på god afstand, sker der ikke noget. Vil man omvendt have den til at forsvinde, skal man bare trampe hårdt i jorden,” forklarer Niels Dahlin Lisborg og tilføjer, at man desuden skal huske ordentligt fodtøj i hedelandskabet.

Søger ud i solen

Bliver du bidt af en slange, er der ifølge naturvejlederen ingen tvivl om, at det er hugormen, der er på spil, fordi snogen og hugormen er Danmarks eneste slanger – og snogen sjældent bider.

Symptomerne kan være smerte, hævelse og kvalme, mens mere alvorlige symptomer kan være chok, lavt blodtryk, hjertebanken, svimmelhed, nervelammelser og vejrtrækningsproblemer.

“Det er særligt i morgentimerne, man kan møde hugormen, da den er vekselvarm og søger ud i solen for at blive varmet op,” forklarer han.

Hugormen går eksempelvis efter områder som store åbne heder med spredt vegetation.

Læs mere om hugorme, tips og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 30. juni 2022
Artiklen er sidst opdateret 30. juni 2022 kl. 10:06

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og