Sådan snakker hunde og katte med os

Hvordan påvirker vores personlighed forholdet til vores hund? Og hvordan kommunikerer vores katte egentlig med os mennesker?

Hvordan påvirker vores personlighed vores forhold til vores hund eller kat? Og hvordan kommunikerer katte egentlig kommunikerer med os mennesker og meget, meget mere.

Femten nye nordiske forskningsprojekter får del i de ​​6,5 milllioner danske kroner, som Agria og SKKs forskningsfond deler ud i 2022.

Her finder vi også et projekt fra Danmark, der ser nærmere på diskusprolaps hos gravhunde og den populære selskabshund coton de tulear.

– Der er flere spændende projekter med en veterinær vinkel, men som noget nyt i år ses flere projekter, der fokuserer på hundens rolle i samfundet og samspillet mellem dyr og mennesker.

-Det betyder, at vi om nogle år vil få et større indblik og forståelse for, hvad der sker med vores dyr ikke kun fysisk, men også i deres følelsesliv – og hvordan det kan påvirke vores liv sammen, siger Tine Antvorskov, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring.

Forskningsfond

Agrias forskningsfond har eksisteret siden 1938 og er finansieret med hensættelser fra sidste års præmieindtægter. På nuværende tidspunkt kan forskere i Sverige, Norge, Danmark og Finland søge midler fra fonden. I år kom der 22 ansøgninger, hvoraf de 15 blev godkendt.

– Sammen med Agria er det utrolig vigtigt at fortsætte med at udvikle ny viden om hundens sundhed og forståelse for samspillet mellem hund og menneske. Det garanterer en fortsat positiv udvikling i forhold til hundens trivsel i samfundet, siger Kees de Jong, administrerende direktør i Svensk Kennel Klub.

Ejer og kæledyr

Kæledyr og deres ejere deler et unikt forhold, der påvirker deres velbefindende. Baseret på små undersøgelser kan dette forhold blive påvirket af kæledyrets og ejerens personligheder.

I dette projekt undersøger Hannes Lohi fra Helsingfors Universitet, om kæledyr og ejeres personlighed ligner hinanden, hvordan deres personligheder påvirker båndet mellem dem, og om kæledyrets personlighed og uønskede adfærd påvirker ejerens velbefindende. I undersøgelsen bliver der blandt andet brugt data indsamlet fra 2800 hunde- og katteejere.

Katte-snak

Viden om, hvordan katte og mennesker kommunikerer, er noget af et mysterium. Samtidig er en velfungerende kommunikation afgørende for et meningsfuldt forhold til vores kæledyr. Susanne Schötz fra Universitetet i Lund vil over de næste to år analysere signaler og interaktioner mellem katte og mennesker med det formål at forbedre kommunikationen mellem dem ved at udvikle en online guide med beskrivelser og eksempler.

Eksempler på andre nye forskningsprojekter er:

• Mit liv med en hund: dataindsamling i en undersøgelse om trivsel hos hunde og ejere, Therese Rehn, SLU

• Koagulationsmarkører i blodplasma som diagnostisk test for hugormebid hos hunde, Runa Rørtveit, Norges Biovidenskabelige Universitet

• Biomarkører i urin til graviditet hos hunde, Malin Nordling, Umeå universitet

• Genetisk kortlægning af øjensygdommen distichiasis hos hunde, Frode Lingaas, NMBU Norge

• Genetisk og hormonel baggrund for nedsat sædkvalitet hos hunde, Bodil Ström Holst, SLU

Se samtlige bevilgede forskningsprojekter for 2021 HER

Først publiceret: 13. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret 17. februar 2022 kl. 11:48

Se, hvad vi ellers skriver om: