Du kan jo også sælge din bolig selv

Flere ejendomsmæglere og portaler på nettet faciliterer selvsalg eller delvist selvsalg af boliger. Men der er flere ting, du bør afklare inden.

En del af ejendomsmæglerens arbejde er at føle køberne på tænderne for at se, om de har tilstrækkelig økonomi til købet, nævner Jørgen Munksgaard Rasmussen, der er fagekspert i boligøkonomi hos Videncentret Bolius. En dygtig mægler får diskret spurgt ind til, om køberne kommer fra en anden bolig eller er forhåndsgodkendt, og derved om de har økonomi til købet.

Boligmarkedet er brandvarmt, og derfor bliver boligerne mange steder solgt hurtigt.

Samtidig er der knopskudt forskellige portaler, som tilbyder selvsalg eller delvist selvsalg i den forstand, at du selv står for eksempelvis fotos, fremvisninger og køberdialog, mens professionelle står for papirarbejdet.

Men inden du kaster dig over et selvsalg, bør du stille dig selv et par spørgsmål.

Har du kompetencerne

– I princippet må man gerne gøre det hele selv. Spørgsmålet er, om man har lyst og kompetence til det, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen, der er fagekspert i boligøkonomi hos Videncentret Bolius, der er ejet af den almennyttige forening Realdania.

Vær realistisk omkring omkostninger

Som med alt andet gælder det, at du typisk får, hvad du betaler for:

* Vær skarp på, hvad du får for pengene, hvis du benytter en selvsalgsløsning.

* Spørg ind til, hvad du får i form af service, markedsføring med videre, og hvad du selv skal stå for.

* Vær realistisk omkring udbudspris. Prisen er et instrument, der kan skrues på - både for at imødekomme sælgers forventninger og for at sætte skub i salget.

* Gør op med dig selv, om du vil have den højeste salgspris, som måske tager længere tid. Eller om du vil have boligen solgt hurtigt, men til 100.000 eller 200.000 kroner lavere.

Kilde: boligøkonomisk fagekspert Jørgen Munksgaard Rasmussen fra Videncentret Bolius.

Ifølge Ole Hækkerup, der er direktør i brancheforeningen Dansk Ejendomsmæglerforening, er selvsalgsløsninger for så vidt ikke et nyt fænomen.

De dukker jævnligt op i forskellige formater – nu bare også på nettet.

– Den vigtigste overvejelse før et selvsalg er, om man kan holde den nødvendige distance til sin bolig. Nogle kan se deres egen bolig som en vare, hvor de sagtens kan lægge følelserne til side. Andre kan ikke, siger han.

Du skal også være sikker på, hvordan arbejdsfordelingen er, før du tegner aftale med en portal eller en ejendomsmægler om et delvist selvsalg.

Forskellige pakkeløsninger

Spørg ind til, hvilke opgaver du selv skal håndtere, og hvad de professionelle står for – og læs det med småt.

– Det er forskelligt, hvad ejendomsmæglerne udbyder af pakkeløsninger – eksempelvis hvordan og hvor meget de markedsfører din bolig. Det samme gælder delvist selvsalg. Så vær sikker på, hvad du får, lyder rådet fra Ole Hækkerup.

Overvej også, hvor efterspurgt din bolig er, tilføjer Jørgen Munksgaard Rasmussen.

En vigtig del af ejendomsmæglerens arbejde er at skaffe potentielle købere til dig. Hvis du selv står for salget, skal du selv skaffe kunder i butikken.

– Man kan sige, at en toværelses i storbyen er en metervare, der nærmest sælger sig selv. En liebhavervilla på landet kan være sværere at få solgt, fordi der er færre købere, og så er selvsalg måske slet ikke sagen, siger han.

Ved delvist selvsalg hedder byttehandlen ofte, at du selv står for fremvisninger, mens fagfolkene står for det juridiske og papirarbejdet.

Hold hovedet koldt

Jørgen Munksgård Rasmussen råder til, at man overvejer, om man selv evner at holde hovedet koldt og svare på faktuelle spørgsmål om sin egen bolig.

– Det duer ikke, at man bliver enormt fortørnet, når køberne kalder farven på badeværelset grim eller spørger, om køkkenet kan rives ned. I så fald bør man ikke selv stå for en fremvisning, siger han.

En neutral mellemmand kan også betyde noget for dialogen, mener Ole Hækkerup fra Dansk Ejendomsmæglerforening.

Han nævner som eksempel, at de færreste potentielle købere tramper ind i folks hjem og begynder at kritisere indretningen eller rumfordelingen.

– Derfor når man måske ikke engang frem til spørgsmålene omkring, hvorvidt væggen er bærende, eller hvorvidt gulvet kan skiftes, før nogle købere mister interessen, siger han.

Læs mere om bolig, økonomi og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

 

Først publiceret: 20. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 13. juni 2022 kl. 13:23

Se, hvad vi ellers skriver om: