Guide: Gør drivhuset effektivt rent

Se, hvordan du vasker drivhuset helt rent om foråret, så du undgår skadedyr og plantesygdomme og får et rent og indbydende drivhus.

Hvis du har haft planter i drivhuset sidste år, kan skadedyr og plantesygdomme have overvintret. Derfor er det vigtigt at få alt kryb og alle sygdomskilder udryddet, inden man starter på en frisk.

Fjern alle planterester i drivhuset

Hvis du ikke fik ryddet drivhuset i efteråret, skal du først have fjernet alle gamle planterester. Det er også en god idé at skrælle det øverste lag jord af og lægge nyt på.

Hvis du for eksempel har haft agurker i drivhuset, er der næsten altid spindemider, som har overvintret i jorden. Men der kan også være andre sygdomme, virus og insektæg.

Sådan vasker du drivhuset

  • Tag en spand med lunkent vand og tilsæt 100-200 ml flydende brun sæbe.
  • Smør alle fladerne ind med en god børste – kom godt ind i hjørner og dér, hvor glassene overlapper hinanden.
  • Lad sæbeblandingen sidde et kvarters tid.
  • Skyl derefter alle fladerne grundigt af med vand fra haveslangen eller højtryksspuleren.
  • Er der grønalger udvendigt på drivhuset, skal ruderne have samme omgang udvendigt.

Det er en god idé at bruge gummihandsker og beskyttelsesbriller. Brun sæbe udtørrer og ætser, fordi det er meget basisk.

Video: Rengøring af drivhuset

Vent med tomater og agurker

Når det nyvaskede drivhus står forårsklart og indbydende, gælder det om at være forsigtig. Selv om planteskoler og supermarkeder allerede i marts lokker med tomat- og agurkeplanter, skal du væbne dig med tålmodighed.

Selv om et drivhus i forårsmånederne bliver varmt om dagen, når solen skinner, giver det ikke den store beskyttelse om aftenen og om natten. Her er der generelt kun én til to grader varmere inde i drivhuset end udenfor. Tomatplanter trives bedst, hvis du venter til minimumstemperaturen i drivhuset er 15 grader.

Så radiser, gulerødder og salat i foråret

I stedet kan du i de tidlige forårsmåneder bruge drivhuset til for eksempel tidlige radiser, gulerødder, feldsalat eller iceberg. De kan alle tåle lidt frost.

Bolius - få gratis råd om din bolig

SeniorNews samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

Først publiceret: 5. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 16. maj 2022 kl. 10:31

Se, hvad vi ellers skriver om: