Derfor flygter insekterne fra byerne

Insekterne fravælger vores byer, fortæller en ny rapport. Men du kan være en del af løsningen ved at være doven i haven, fordi så hjælper du naturen bedst

En ny rapport fortæller den grumme historie om, hvordan insekterne fravælger vores byer

En mangfoldig natur er at foretrække, men sådan som det ser ud nu, er det svært at bibeholde – i hvert fald i byerne.

Insekterne har det nemlig værst i vores byer, men der er håb forude, viser en ny rapport fra Statens Naturhistoriske Museum.

Du skal bare lade haven være, som den ser ud, for selv små mængder af grønne områder i byerne har en positiv effekt på mængden af insekter i området.

“Man kan sige, at det er rigtigt gode nyheder for dem, der er lidt trætte af havearbejde. For de kan med sindsro lægge græsslåmaskinen, hækkesaksen og skuffejernet til side, og lade insekterne sprede sig og få et godt liv i en mere varieret have med flere blomsterplanter, kompostbunker og gerne noget vand, siger Anders P. Tøttrup, vicemuseumschef og leder af museets Citizen Science.

Mere end 600 frivillige har hjulpet forskerne på Statens Naturhistoriske Museum med at indsamle ny viden om insekternes liv i Danmark og et område af Tyskland.

Naturens balance

Ifølge undersøgelsens resultater, har insekterne det allerbedst i skovområder, og den beskyttede åbne natur.

“Insekterne er utrolig vigtige for hele naturens balance, fordi de er fødeemner for eksempelvis fugle. De er også nedbrydere og med til at bestøve planterne, så vi sikrer en rig og sund natur i byen. Derfor er det vigtigt, at vi tager undersøgelsens resultater alvorligt, hvis vi vil byde velkommen til mange insekter, planter og fugle i vores byer,” siger Anders P. Tøttrup.

Undersøgelsens resultater er seneste nyt fra det store Citizen Science-projekt ’Insektmobilen’.

Her har frivillige kørt nøje planlagte ruter over hele landet, hvor de har indsamlet insekter med store net, anbragt på deres bil.

De indsamlede insekter er blevet talt og registreret, så museets forskere har kunnet danne sig et meget præcist udtryk for, hvordan det står til i naturen omkring os.

“De mange frivillige har gjort en kæmpe indsats. Uden dem, ville vi ikke have haft muligheden for at få et så nøjagtigt billede af naturens tilstand. Nu håber vi bare, at resultaterne får åbnet øjnene på danskerne, så vi kan sætte ind og hjælpe vores til tider hårdt plagede natur,” slutter Anders P. Tøttrup.

Først publiceret: 19. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 23. maj 2022 kl. 8:04

Se, hvad vi ellers skriver om:

og