Skift til sommerdæk og spar benzin

Det er tid til at skifte fra vinterdæk til sommerdæk.

Tid til at skifte. Vinterdæk om sommeren giver dårligere sikkerhed og økonomi.

Danskerne er generelt blevet bedre til at skifte dæk efter årstiden, men enkelte vælger fortsat at beholde vinterdækkene på hele året. Det kan få konsekvenser for både sikkerhed og økonomi.

Ifølge Rådet for Større Dæksikkerheds årlige dæktælling kørte cirka hver sjette i juni 2021 på vinterdæk.

“Vi ser fortsat ulykker på vejene, som skyldes de forkerte dæk. Det har konsekvenser for både økonomi og specielt sikkerheden at køre på vinterdæk om sommeren og omvendt. De rette dæk til den specifikke sæson sikrer det bedste vejgreb”, forklarer Jeppe Damgaard, teknisk chef hos SOS Dansk Autohjælp.

Få større sikkerhed og spar penge

Skiftet mellem dæk kan være besværligt og virke unødvendigt, men det er vigtigt, forklarer Jeppe Damgaard:

“Vinterdæk er lavet af et blødere materiale, der om vinteren hjælper med et godt vejgreb på sne- og isglatte veje. Men om sommeren bliver dækkene for bløde, og det svækker vejgrebet. Det kan faktisk medvirke til, at bremselængden øges med op til otte procent.”

Varmens virkning på vinterdækkene har også betydning for økonomien. Når man bruger dækkene sæsonmæssigt korrekt, holder dækkene længere.

Undersøgelser viser derudover, at vinterdæk har op til 15 procent højere rullemodstand, hvilket kræver mere brændstof, og man risikerer derfor om sommeren at spilde penge på brændstof til dæk med en lavere sikkerhed. Særligt med de aktuelt høje benzinpriser, kan det have en stor betydning for pengepungen.

Læs mere om biler, transport, økonomi og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 20. april 2022
Artiklen er sidst opdateret 22. april 2022 kl. 10:21

Se, hvad vi ellers skriver om: