Er du forårstræt? Se de 6 gode råd

Når solen bryder frem, kan den påvirker vores lyst til at sove.

Rigtig mange får lyst til at springe ud af sengen i foråret, men for et mindretal er det helt anderledes. De bliver så matte, at de har svært ved at koncentrere sig eller bare har lyst til at sove hele tiden.

De fleste mennesker får energi og godt humør, når foråret kommer og solen skinner.

Rigtig mange får lyst til at springe ud af sengen, men for et mindretal er det helt anderledes. De bliver så matte, at de har svært ved at koncentrere sig eller bare har lyst til at sove hele tiden, skriver Videnskab.dk.

Det er dog ingen genfejl, allergi, sygdom eller virus, som gør, at nogen af os bliver trætte om foråret. Til gengæld betyder det meget, at solen bryder frem, for den påvirker vores lyst til at sove.

Poul Jennum, der er professor på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet fortæller:

“Vores søvnbehov styres blandt andet af hjernen, og den er under påvirkning af Jordens årsrytme og af antallet af timer med lys i døgnet.”

Ren biologi

“Problemet opstår formentlig, når vi ødelægger vores naturlige døgnrytme ved at bruge mørklægningsgardiner om morgenen samt elektrisk lys og LCD-skærme om aftenen.”

“Vi kan ikke udelukke, at lyskilderne giver os så kraftig stimulus, at det påvirker hjernen og bringer os ud af balance, og det kan være derfor, at nogen af os ikke automatisk springer ud og bliver kåde om foråret,” lyder det fra Poul Jennum.

Vi sover faktisk op til en time mindre om foråret end om vinteren, men forskellen bliver, ifølge Poul Jennum, udjævnet i løbet af sommeren, hvor kroppen har vænnet sig dels til sommertiden og dels til flere lyse timer.

Hvis man ikke kan vente så længe på at få en normal nats søvn, er rådet fra søvnforskeren ganske simpelt:

“Man må bare acceptere, at man må stå op. Og så synes jeg, man skal nyde foråret og det lys, det bringer. I gamle dage stod man op for at se pinsesolen danse, så man kunne fejre, at foråret er livgivende. Det kunne vi måske lære noget af”.

Læs mere om kendte, kongelige og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 3. april 2022
Artiklen er sidst opdateret 11. april 2022 kl. 7:05

Se, hvad vi ellers skriver om: