Ud at rejse? Undgå at dobbeltforsikre dig

Skal du på ferie, så er der god grund til at købe en rejseforsikring. Men tjek altid forsikringsbetingelserne først, så du ved, hvordan du er dækket.

Skal du på aktiv ferie, bør du tjekke, om din forsikring dækker den eller de aktiviteter, du planlægger at bruge ferien på.

Foråret har gjort sit indtog, og mange lande har atter slået dørene op for feriehungrende turister.

Og hører du til dem, der planlægger at tage på ferie og derfor gerne vil tegne en rejseforsikring, så er der flere ting at være opmærksom på. Det siger Anja Lintrup Sørensen, som er chefkonsulent i brancheorganisationen Forsikring & Pension.

– Det vigtigste er, at forsikringen dækker sygdom og hjemtransport. Det kan blive rigtig dyrt, hvis man selv skal betale for et hospitalsbesøg, en hjemtransport eller begge dele, siger hun.

Undgå at dobbeltforsikre dig

Det kan være dyrt ikke at være forsikret, hvis uheldet er ude. Men det er også ærgerligt at betale for en forsikring, som du har i forvejen. Det kan derfor være en god ide at tjekke dit MasterCard, din årsrejseforsikring og indboforsikring, inden du tegner en rejseforsikring.

* MasterCard dækker ofte op til 60 dages ferie for kortholder og dennes familie.

* Årsrejseforsikring indeholder ofte "hele pakken". Der er dog forskel på, hvor mange dage og hvor i verden, den dækker.

* Indboforsikring dækker tyveri - både herhjemme og når du er ude at rejse.

Kilde: Jakob Steenstrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk

Det blå kort

Rejser du i EU eller i Norge, Island, Schweiz eller Liechtenstein, som også kaldes EFTA-landene, er du dækket af det blå EU-sygesikringskort.

Det giver dig ret til sundhedsydelser på de samme vilkår som borgerne i det land, du besøger. Men det er ikke det samme, som at du er dækket helt ind.

– Med det blå EU-sygesikringskort kan du blive behandlet på for eksempel offentlige hospitaler samt læge- og tandlægeklinikker, men på privathospitaler, dækker det ikke. Og får du behov for hjemtransport, dækker det heller ikke, understreger Anja Lintrup Sørensen.

Aktiv ferie

Planlægger du en aktiv ferie, er det desuden en god ide at læse forsikringsbetingelserne igennem en ekstra gang.

– Skal du på ski- eller klatreferie, kræver det ofte et tillæg til forsikringen, da risikoen for at komme til skade er større end på en almindelig badeferie, siger Jakob Steenstrup, som er seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk.

Hører du til dem, der allerede har en rejseforsikring – eksempelvis på årsbasis – gennem MasterCard eller andre steder, så er der god grund til at holde lidt igen, inden du tilvælger forsikringsdækning for den konkrete rejse.

– Rejseforsikringer vil næsten altid inkludere sygdom og hjemtransport og ofte også retten til eksempelvis at få tilkaldt en ledsager, hvis uheldet er ude.

– Men der er mange varianter på markedet, og det handler derfor om at vurdere, hvad man som rejsende har behov for rent forsikringsmæssigt, siger Jakob Steenstrup.

Garder dig økonomisk

Men en ting er, hvad der er vigtigt at forsikre sig mod. Noget andet er, hvad der kan være rart at forsikre sig mod. Og har du prøvet at vente forgæves på din kuffert eller tilbringe en del af din dyrebare ferie på et hospital, er det faktisk muligt at gardere dig økonomisk.

– Med en bagageforsikring vil du typisk få udbetalt et beløb, hvis din bagage bliver mere forsinket end for eksempel fire timer, siger Anja Lintrup Sørensen og uddyber.

– Forsikrer du dig mod ødelagte feriedage, kan du enten modtage en erstatningsrejse eller et fast beløb, for hver ødelagt feriedag, hvor du, din partner eller børn har været syge. Det kan give en tryghed for nogle.

Læs mere om ferie, fornøjelser og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 31. marts 2022
Artiklen er sidst opdateret 4. april 2022 kl. 11:07

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og