3 gode råd: Sådan forebygger du glaspest

Grimme pletter og hvide belægninger på glassene er næsten umulige at fjerne igen. Derfor bør du tage dine forholdsregler for at undgå skaden.

Det er en god idé at åbne opvaskemaskinen med det samme efter vask.

Du åbner opvaskemaskinen, og dampen står ud. Men selv om glassene er blevet rene, er de ikke længere skinnede og flotte. Der er en hvidlig, uklar hinde på overfladen.

De har fået glaspest, og det skyldes ifølge Carl Axel Lorentzen, som er ingeniør ved vidensportalen Glasfakta, et samspil mellem fugt og varme.

– Man kan stort set komme uden om problemet ved at bruge et glasprogram og vaske efter de anbefalinger, der er tilpasset kvaliteten af det lokale vand – for eksempel med hensyn til kalk, siger Carl Axel Lorentzen.

Dine glas er heller ikke glade for varme og lange programmer, supplerer William Madsen, som er produktchef i hvidevarevirksomheden Whiteaway og gennem sine tidligere seks år som seniorproduktspecialist har indgående kendskab til at forebygge og behandle glaspest.

De må højst få 55 grader – og gerne mindre. Derfor kommer du langt ved at bruge de dedikerede glasprogrammer, som typisk vasker helt nede omkring 20-30 grader.

Vask glassene sammen

Tre grunde til at du får grimme glas

* Varme og lange vaskeprogrammer kan trække salte ud af glasset, og det giver glaspest.

* Har du for meget eller for lidt afspændingsmiddel i opvaskemaskinen, kan det også resultere i en hvid hinde på glasset. Det er dog en mildere omgang, der kan fjernes med en grundig vask i hånden.

* Dine glas kan også få glaspest af at stå urørte hen i længere tid i et skab. Det skyldes, at der kan blive varmt og fugtigt derinde. Derfor bør du tage glassene ud og tørre dem af en gang om året, mens skabet bliver luftet ud.

Kilder: ingeniør ved vidensportalen Glasfakta Carl Axel Lorentzen og produktchef i hvidevarevirksomheden Whiteaway William Madsen.

William Madsen erkender, at det ikke altid er muligt i en travl hverdag at dedikere en hel vask til glas. Du kan nemlig ikke bare fylde op med lasagnefade og tallerkener, for de bliver ikke vasket ordentligt rene ved de lavere temperaturer.

Men har du eksempelvis holdt fest, er det en god idé at samle alle glassene og køre maskinen på glasprogrammet, siger han.

Derudover er det en god idé at åbne maskinen med det samme efter vask.

Vil du minimere risikoen for glaspest, gælder det om at følge producentens anvisninger til punkt og prikke.

Kalk i vandet

– Mange steder i Danmark har vi meget kalk i vandet. Derfor skal man være meget opmærksom på at følge reglerne, for det er altså mange års erfaring, der er udmøntet i at sammensætte kemien rigtigt, siger Carl Axel Lorentzen.

Så sørg for, at der altid er fyldt salt og afspændingsmiddel på. Og brug ikke mere sæbe, bare fordi du vasker på et længere program.

– For lidt eller for meget afspændingsmiddel giver en hinde – en slags folie – som ser hvidlig ud. Den kan bare fjernes med vask og rens, fortæller William Madsen.

Skyldes skaden fugt og varme, kræver det lidt mere arbejde at komme til livs. Og det er desværre ikke sikkert, at det lykkes.

– Er skaden sket, så læg glasset i varmt vand med lidt citronsyre eller eddike i. Det handler om at få glasset ned i et syreholdigt miljø for at modvirke den basiske effekt.

– Er glasset lige kommet ud af opvaskemaskinen, kan du lade det være i blandingen i et par timer. Har glasset haft glaspest i noget tid, ville jeg lade det ligge i blød natten over. Og hjælper det ikke, må man leve med det, siger William Madsen.

Få flere tip om hus, bil, haven og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 29. marts 2022
Artiklen er sidst opdateret 1. april 2022 kl. 7:49

Se, hvad vi ellers skriver om: