Vind den smukke bog: En dronnings smykkeskrin

I ’En dronnings smykkeskrin’ fortæller dronning Margrethe om sit forhold til smykkerne i sin private smykkesamling. En samling, der rummer arvestykker, gaver og smykker, som hun har valgt.

Da dronning Margrethe i 1972 blev udråbt til regent, var hun iført lang sort kjole, sort sørgeslør og omhyggeligt udvalgte smykker. Mest iøjnefaldende var Elefantordenen med dens blå silkeskærf og ordensstjernen. Men dronningen bar også et miniatureportræt i oval ramme med brillanter, hvide perleørenringe og en lille hesteskobroche med rubiner. Alle dronningens smykker den dag bar på en historie:

Danmarks regent er altid ordensherre for Elefantordenen, et hverv, som dronningen netop havde overtaget. Miniatureportrættet forestillede dronningens far, Frederik 9., som hun efterfulgte. Hesteskobrochen var en gave fra ham – en gave, som hun fik i 1953, da hun blev tronfølger. Og endelig var ørenringene dronningens brudegave fra Prins Henrik, der skulle være hendes ”støtte, rådgiver og forbundsfælle”, som han selv har formuleret det.

Symbolske smykker

Som dronning er man også et symbol. Ikke bare ens handlinger, men selve den måde man fremtræder på, bliver der lagt mærke til. Alle kongelige repræsenterer til enhver tid kongehuset, de er så at sige altid mere end bare sig selv, også når de ikke direkte udfører kongehusets opgaver. Det gælder i ganske særlig grad dronningen.

I bogen ‘En dronnings smykkeskrin’ dykker bogens forfatter, Heidi Laura, ned i smykkernes historie og de mange fortællinger, som de bærer på om kongefamilien og om Danmark.

Bogen er illustreret med nye fotos af smykkerne samt billeder af dronningen, hvor majestæten bærer dem ved forskellige lejligheder.

Vind bogen

Bogen, der er udkommet på Politikens Forlag i januar 2022, koster 450 kroner.

Politikens Forlag og SeniorNews udlodder sammen 3 eksemplarer af bogen. Vinderne bliver udtrukket mandag  28. februar 2022.

God fornøjelse.

Vinderne er Ove Nielsen, Nordborg, Kirsten Ravnborg, Vils og Inge Algot Peterson, Valby. 

Først publiceret: 20. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 8:16