Hver 2. over 50 år fravalgt på grund af alder

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard "tager sig til hovedet over", at arbejdsgivere fravælger seniorer.

Undersøgelse viser, at seniorerne gerne vil arbejde og endda skifte branche for at finde nyt job.

“Man tager sig jo til hovedet, når man ser, hvor mange seniorer der oplever, at de bliver fravalgt på arbejdsmarkedet på grund af deres alder. Det er ikke i orden. Det skal vi blive bedre til.”

Sådan lyder der fra en fortørnet beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard efter at en evaluering af en pulje til en særlig indsats for ledige over 50 år viser, at halvdelen har oplevet at blive fravalgt på grund af alder.

Evalueringen viser samtidig, at seniorerne gerne vil arbejde og skifte branche for at finde nyt job.

“Jeg kan kun opfordre flere arbejdsgivere til at åbne øjnene for seniorer – særligt i en tid med stigende mangel på arbejdskraft. De har en masse erfaring og kvalifikationer gennem et helt arbejdsliv, og de er ofte nemme at få sluset ind på arbejdspladsen.”

Nødvendigt med et skifte

Evalueringen af seniorpuljen i i årene 2018-2021 afslører, at 49 procent af deltagerne har oplevet at blive valgt fra på grund af deres fødselsdato, mens 44 procent har erfaret, at det er svært at finde job, hvis de ønsker at skifte branche.

Det at være senior på arbejdsmarkedet skal igen være en eftertragtet kvalifikation.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer

Det får Faglige Seniorer, der har 250.000 medlemmer over 60 år fra en række FH-fagforeninger, til at sende en kraftig appel til arbejdsgiverne.

“Det er helt nødvendigt med et skifte i den særegne danske virksomhedskultur, hvor alder og erfaring bliver mødt med disrespekt. For det er simpelthen ikke i orden, at hver så mange seniorer oplever at blive valgt fra til et job på grund af alder eller seniorer ikke kan skifte job på grund af dåbsattesten. Det at være senior på arbejdsmarkedet skal igen være en eftertragtet kvalifikation,” siger Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer, der er Danmarks næststørste ældreorganisation.

Lov mod at bede om alder

Regeringen fremsatte onsdag et lovforslag, der betyder, at arbejdsgiver ikke må bede om at få oplyst ansøgeres alder, når de slår stillinger op.

Lovforslaget udspringer af trepartsaftalen fra efteråret 2021, der skal bidrage til at afhjælpe manglen på arbejdskraft.

“Det vil forhåbentlig betyde, at ansøgningen bliver læst, og man kan komme i betragtning og ikke risikere at blive frasorteret med det samme i ansøgerbunken. Næste skridt er, at jeg vil mødes med de relevante aktører på området og drøfte, hvordan vi kan skabe bedre rammer for at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet,” siger Peter Hummelgaard.

Først publiceret: 19. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret 23. februar 2022 kl. 13:20

Se, hvad vi ellers skriver om: