Sådan slipper du for hold i nakken

Stress, få bevægelser og ensidige arbejdsstillinger er noget af det, der kan give dig spændinger i nakken. Læge og kiropraktor kommer med råd til forebyggelse.

De fleste har nok prøvet at få hold i nakken ud af det blå, og det kan være svært at undgå, hvis du for eksempel har sovet i en forkert stilling.

Du vågner om morgenen og kan pludselig ikke dreje hovedet til den ene side.

De fleste har nok prøvet at få hold i nakken ud af det blå, og det kan være svært at undgå, hvis du for eksempel har sovet i en forkert stilling.

Men der er alligevel en række ting, du kan gøre og være opmærksom på, hvis du vil forebygge nakkespændinger og hold i nakken. Det fortæller Bo Christensen, der er professor på Aarhus Universitet og praktiserende læge.

Samme stilling

Den måde, du arbejder på, betyder meget for spændingen i din muskulatur.

– Hvis du sidder i samme stilling og laver den samme bevægelse mange gange. Specielt, hvis din arbejdsstilling er dårlig, og hvis du arbejder med skuldrene over 45 grader, siger Bo Christensen.

Smerterne i nakken opstår, når der kommer en spændingstilstand i muskulaturen. Det nedsætter funktionen i nakken, og det kan betyde, at du automatisk begynder at spænde mere i nakken. Og så har du startet en ond cirkel, forklarer lægen.

Han anbefaler, at du kigger på ergonomien på din arbejdsplads.

– Hvordan er skærmen indstillet? Står den ordentligt, når du kigger på den? Brug genvejstaster og find en mus, der ikke belaster dig så hårdt, lyder rådet.

Bryd den onde cirkel

* Hvis du først er ramt af spændinger i nakken, handler det om at få brudt den onde cirkel.

* Intensiver øvelserne for nakken, og suppler eventuelt med smertestillende, der kan hjælpe til at løsne op, anbefaler overlæge Bo Christensen.

* Læg is på, hvis det er opstået akut. Det kan dæmpe smerterne, lyder rådet fra Sine Kiilerich.

* Se det an, og forsøg at bevæge dig ud af det. Lav en række strækøvelser, som du blandt andet kan finde på sundhed.dk under patienthåndbogen.

* Spændinger og hold i nakken vil for de fleste gå over i løbet af et par uger.

* Hold øje med faresignaler, der kan antyde, at det er noget mere alvorligt. Det kan være smerter, der stråler ud i armene. Så bør du opsøge læge.

Kilder: professor og praktiserende læge Bo Christensen og kiropraktor Sine Kiilerich.

Hvis du har et arbejde med meget fysisk aktivitet, er det for eksempel måden, du løfter på, der kan forebygge smerter i nakken.

Sine Kiilerich, der er kiropraktor hos Hartvigsen & Hein Rygcenter og Idrætsklinik, fortæller, at du som kontoransat kan forebygge smerterne ved at variere måden, du sidder på.

– Det er ikke, fordi der er en forkert stilling at sidde i. Men varier det tit i løbet af din dag. Hæv bordet, og stå op, og hvis du bruger meget mus, så overvej at have den foran dig ved tastaturet, siger hun.

Stress

En overset faktor, når det kommer til problemer i nakken og ud i skuldrene, er stress. Har du en stresset periode, forstærker det helt automatisk spændinger i din muskulatur, fortæller Bo Christensen.

– Vær opmærksom på, om der er noget, der er med til at forstærke de her ting. Hvis der er noget stress, er din krop i kampmodus, siger han.

Derfor bør du skære ned på dine opgaver, hvis du kan mærke, at stress begynder at banke på i din krop, lyder det fra Sine Kiilerich.

– Hvordan du har det psykisk i din hverdag, og hvor presset og travl du er, kan betyde noget for, hvordan smerterne opfattes. Smerteopfattelsen kan blive forstærket, hvis du er påvirket mentalt i din hverdag, siger hun.

De to eksperter råder desuden begge til, at du forsøger at finde plads til et par øvelser, der kan få dine muskler blødgjort og udspændt, mens du er på arbejde. De rette øvelser kan du finde på sundhed.dk under fanen patienthåndbogen.

Mens du kan lave små justeringer i din dag, der kan skåne dig for hold i nakken, så er rådet over dem alle ifølge Sine Kiilerich, at du dyrker motion regelmæssigt.

– Der er intet forskning, der siger, at den ene motionsform er bedre end den anden. Så vælg det, der gør dig glad, siger hun.

Ifølge overlæge Bo Christensen har op mod 10-20 procent af den danske befolkning ondt i nakken i løbet af et år. (Arkivfoto). – Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix

Først publiceret: 24. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret 19. februar 2022 kl. 12:15

Se, hvad vi ellers skriver om:

og