5 tip der holder din ovn i tiptop stand
Det kan være nemt at glemme, men din ovn bør rengøres ganske ofte, siger to eksperter, der her guider dig her til den optimale rengøring af din ovn.
Når kagen er færdigbagt eller pomfritterne er varmet, efterlades der ofte lidt sukker i bunden og lidt fedt på siderne i ovnen.
Det hober sig op over tid, og glemmer du vedligeholdelsen af din ovn, er du i hvert fald ikke med til at forlænge dens levetid.
Læs her, hvad to eksperter på området vurderer er de største fejl eller forglemmelser, og hvad du skal gøre ved det.
Rådene kommer fra produktspecialist hos Electrolux René Meng og Michael René, der er kandidat i fødevarevidenskab og teknologi og står bag rengøringsbloggen pletvæk.dk.
* Ovnen skal løbende gøres ren
Mange rengør kun deres ovn et par gange eller en enkelt om året, vurderer René Meng. Optimalt bør ovnen rengøres efter brug, men en månedlig rengøring af den anbefales.
Det kræver en del arbejde, siger Michael René.
Gode råd til at rengøre din ovn
* Almindelige ovne kan klares med brun sæbe. Varm ovnen op til højest 100 grader og sluk, når sæben bobler. Vask derefter overfladerne med koldt vand, når ovnen er kølet af.* Din ovn kan være beklædt med ru emalje, som er selvrensende. Her må du ikke bruge brun sæbe eller andre rensemidler.
* Vask ovnglasset med opvaskemiddel. Du kan for eksempel putte et vådt viskestykke eller en klud med almindeligt håndopvaskemiddel over glasset, så snavset opløses.
* Risten i ovnen kan du putte i opvaskemaskinen eller lægge i blød i opvaskevand. Smør den eventuelt ind i brun sæbe. Brug en stålsvamp eller en skuresvamp til fastbrændt snavs.
* Husk dog altid at tjekke, hvad der står i manualen.
Kilder: Inge Norus "Rengøring: Så kan du lære det!".
– Jeg oplever nogle gange, at folk bliver overraskede over, at det koster ekstra knofedt og tager længere tid end først ventet, siger han.
– Hvis man først har forkullet de her gamle madrester, er det næsten umuligt at få af.
Pas på med at skære eller skrabe skidtet væk med skarpe genstande.
– Det er farligt at bruge, fordi man kan ridse belægningen på ovnfladen, og det er grobund for ny snavs, der kan sætte sig bedre fast næste gang. Jeg anbefaler at bruge almindeligt knofedt og rengøringsudstyr, siger Michael René.
* Ovnen skal være varm, når du gør den rent
– Et godt tip er altid at rengøre ovnen, inden den køler helt af, hvis der er tale om en ganske almindelig ovn, siger Michael René.
Så snart ovnen bliver kold, sætter resterne sig bedre fast. Snavset er nemmest at løsne, når det er varmt.
René Meng tilføjer, at cirka 80 grader i ovnen er optimalt. Med brun sæbe og varmen kan du løsne fedtet. Hvis ovnen er kold, kan du i stedet prøve at smøre den ind i brun sæbe og lade det stå natten over. Derefter kan fedtet have løsnet sig.
* Det øverste varmelegeme kan hægtes af, så du kan rengøre bag det
Mange er ikke klar over det, siger René Meng, men det øverste varmelegeme, der sidder i toppen inde i ovnen, kan faktisk tages af.
– På de ovne, hvor du skal bruge ovnrens og knofedt, der går det ud over vedligeholdelsen, fordi du ikke kan gøre ordentligt rent deroppe, når varmelegemet sidder der, siger han.
* Ovnlågen kan nemt afmonteres. Det er her, skidtet sætter sig
Lågen til ovnen kan ligesom varmelegemet ganske nemt pilles af. Det gør det langt nemmere at rengøre, og det gør det også nemmere at komme ned i rillerne.
– Skidt, brødkrummer og alt det her, sætter sig nede omkring hængslerne. Det er klart, at over tid kører det ikke supergodt længere, siger René Meng.
* Glasset i ovnlågen kan rengøres med en kogeplade-skraber
Den samme skraber, du bruger til at gøre din kogeplade ren, kan bruges til ovnens glas.
– Den er supereffektiv til ovnlågen til lige at tage fedtet, René Meng.
Michael René advarer dog om, at skraberen ikke må ramme den gummimembran, der ofte sidder i kanten af glasset.
– Der skal man bare passe på, at man ikke ridser for meget i overfladen mellem glas og metal. At man ridser kanten ren. Der er det igen virkelig vigtigt, at man bare bruger knofedt, siger Michael René.
Først publiceret: 9. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret 23. februar 2022 kl. 13:21