5 måder du giver din hund et længere og sundere liv

Gåture og hundetræning er blandt metoderne, der kan gøre livet bedre for menneskets bedste ven, fortæller seniorforsker.

Alle, der har haft hund, ved, at det tit føles som om at vi simpelthen ikke har tid nok sammen med vores firbenede venner.

De fleste hunde lever i gennemsnit kun omkring 10 til 14 år – selvom nogle naturligvis kan leve længere, mens andre kan være disponeret for visse sygdomme, der afkorter deres levetid.

Men hvad mange ikke ved er, at mennesker og hunde deler mange genetiske ligheder – blandt andet er begge arter disponeret for aldersrelateret kræft.

Her får du fem tips fra Jacqueline Boyd, der er seniorlektor i husdyrsvidenskab ved Nottingham Trent University i England, til, hvordan du kan hjælpe din hund med at leve et længere og sundere liv.

Det skriver Videnskab.dk på baggrund af en artikel i mediet The Conversation.

1. Pas på vægten

En faktor, der igen og igen bliver sat i forbindelse med lang levetid på tværs af en række arter, er en sund kropsvægt. Det betyder, at hundeejere skal sikre, at deres hunde ikke er overvægtige.

En slank figur og en sund kropsvægt er ikke alene bedre for din hund på langt sigt – det kan også bidrage til at begrænse konsekvenserne af visse andre lidelser, som eksempelvis slidgigt.

Hold nøje opsyn med din hunds kropsvægt gennem regelmæssig vejning eller body condition scoring (BCS).

BCS er en skala, der vurdere hundens vægt og fysiske form i forhold til hinanden for at placerer den på en skala, der viser, om de har en sund vægt.

Du kan bruge fodringsretningslinjer som udgangspunkt for, hvor meget du skal fodre din hund, men du skal muligvis ændre fodertype eller mængden af mad for at vedligeholde en sund vægt, når din hund bliver ældre, eller afhængigt af, hvor meget aktivitet de får.

Hvis du ved nøjagtigt, hvor meget du fodrer din hund, har du et afgørende værktøj til vægtstyring – så vej deres mad frem for at fodre på øjemål.

2. Masser af gåture

Motion har mange fysiologiske og psykologiske fordele, både for vores hunde og for os.

Fysisk aktivitet kan hjælpe med at styre hundens kropsvægt og er også blevet knyttet til anti-ældningseffekter hos andre genetisk lignende arter.

Selvom motion alene ikke øger hundens levetid, kan det hjælpe med at beskytte hunden (og dig) mod overskydende kropsvægt.

Faktisk indikerer forskning, at ‘glade’ gåture med hunden skaber både glade hunde og mennesker.

3. Lær hunden nye tricks

Aldring er mere end fysiske forandringer. Det kan også være gavnligt at holde hundens hjerne aktiv. Ordsproget ‘man kan ikke lære en gammel hund nye tricks’ passer ikke helt – og hvis du gør forsøget, kan du måske endda holde både hundens hjerne og krop ung.

Selv når fysisk aktivitet bliver begrænset af ting som slidgigt, kan du udforske alternative aktiviteter, der ikke er så slidsomme for din hund. Det kan eksempelvis være dufte- og snuseaktiviteter, som du og din hund kan lave sammen.

Hunde elsker at bruge deres snude; det er en instinktivt givende og sjov aktivitet for dem, så hundetræning, hvor de skal finde ting ved at snuse rundt efter dem, træner dem både mentalt og fysisk.

Træning som hydroterapi – en form for svømmetræning – kan også være et godt alternativ. Det gælder især for hunde, der har lidelser, der påvirker deres evne til at træne normalt.

4. Bonding

Ligesom mange andre kæledyr udvikler hunde en stærk tilknytning til deres omsorgspersoner. Båndet mellem menneske og hund stikker dybt, og hundeejerne kalder ofte hunde et medlem af familien.

Et stabilt bånd mellem omsorgsperson og hund kan være med til at opretholde et lykkeligt og gensidigt fordelagtigt partnerskab mellem dig og din hund.

5. Glem ikke dyrlægebesøgene

Moderne veterinærmedicin har gennemgået betydelige forbedringer, når det kommer til forebyggelse og håndtering af sundhedsproblemer hos hunde.

Succesfulde parasit- og vaccinationsprogrammer har de facto reduceret forekomsten af sygdom, både hos hunde og mennesker, eksempelvis infektion med rundorme (toxocariasis), der kan overføres fra hunde gennem hundens afføring til mennesker, og rabies, som kan overføres fra hund til hund eller hund til menneske .

Regelmæssige helbredstjek kan også hjælpe med at identificere eventuelle problemer på et tidligt behandlingsstadie – for eksempel tandproblemer eller slidgigt – som kan forårsage smerter og påvirke hundens velbefindende negativt.

Først publiceret: 21. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 11:27

Se, hvad vi ellers skriver om: