Ud på dansegulvet: Dans skærper hjernen

Du bliver bedre til at huske og tænke logisk, hvis du går til dans to gange om ugen.

To gange danse-motion om ugen gør seniorer bedre til at huske og til at tænke logisk.

Regelmæssig fysisk aktivitet er med til at forsinke det naturlige hjernesvind, der sker med alderen. I et nyt studie deltog stillesiddende, ældre afroamerikanske mænd og kvinder i 60’erne. En gruppe var kontrolgruppe og en gruppe deltog i to timers danse-motion hver uge i 20 uger.

Forskerne scannede deres hjerne jævnligt, og kunne se at motionsgruppen viste en mere synkroniseret aktivitet i det område af hjernen, der rummer hukommelse og tænkning.

Ungdommelig hjerne

Helt konkret så man, at motionisternes hjerne lyste op samtidig i nogle dele af hjernen, for så – i løbet at sekunder – at justere og lyse op i andre sektioner af hjerne. En sådan synkronisering indikerer ifølge forskerne en slags ungdommelig fleksibilitet i hjernen, og den så man ikke hos den gruppe, som ikke motionerede.

Forandringerne slog igennem i dansernes tænkning og hukommelse. De præsterede bedre end før danseforløbet, da de fik testet deres evne til at huske og bearbejde information og bruge den logisk i nye situationer – en færdighed som ofte forringes med alderen.

Kilde: Neurobiology of Learning and Memory, jan.2021.

Først publiceret: 28. december 2021
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 12:46

Se, hvad vi ellers skriver om:

og