Guide: Sådan overvinder du din vandskræk
Har du vandskræk, men vil gerne lære at svømme, bør du starte ud i lavt vand og prøve at få hovedet under overfladen. Allier dig med en, der kan støtte dig.
Mange mennesker har helt naturligt lyst til at springe i vandet ved stranden eller i svømmehallen, men for en del er det faktisk lige modsat.
Har du vandskræk, bliver du nemlig ængstelig ved tanken om at skulle boltre dig i vandet.
Mange har fået vandskræk som børn, fordi de har oplevet noget ubehageligt i vandet, fortæller Dorthe Ørving, der er daglig leder og underviser i Holbæk Svømmeklub.
Det kan for eksempel være, at de blev kastet i vandet, da de skulle lære at svømme, eller at de har haft en dårlig oplevelse i svømmehallen.
Start på lavt vand
Vil du overvinde din vandskræk, anbefaler Dorthe Ørving, at du starter ud i lavt vand og forsøger at få hovedet under overfladen.
– Få hovedet stille og roligt ned i vandet. Måske skal du holde dig for næsen. Så kigger du ned i vandet, mens du holder sig for næsen, og så kigger du op igen.
– Svøm med nogle flyderedskaber, hvis du er tryg ved det. Du kan holde i nogle plader eller håndvægte, så du kan få den der vægtløse fornemmelse, fordi mange med vandskræk kan ikke finde ud af at rejse sig op. De har ikke kontrollen. De vil prøve at række efter bunden, ligesom hvis du falder, siger Dorthe Ørving.
Et par dykkerbriller vil også gøre dig gavn, fordi det vil gøre dig tryggere i vandet, når du ikke behøver at lukke øjnene.
Det kan også være mere trygt at komme på et tidspunkt, hvor der ikke er så mange på stranden eller i svømmehallen.
– Det kan være yderpunkterne, om formiddagen. Sådan så du ikke bliver overrumplet. Noget af det, der trigger folk, der er bange for vand, er, hvis der kommer syv børn løbende og laver en bombe, så du mister balancen og bliver plasket til, siger Dorthe Ørving.
Allier dig med en god ven
Du bør også alliere dig med en ven, der kan støtte dig i processen. Vær ikke bange for at fortælle, at du har vandskræk.
– Hvis du har en aftale og får det sagt højt, så er det nemmere at komme afsted, siger hun.
Det er også vigtigt, at du bliver bevidst om, hvordan du trækker vejret, når du er i vandet.
– Når du bliver bange, så hyperventilerer du som regel, og så ophober du jo kuldioxid i kroppen, og så bliver du mere og mere forpustet og panisk. Så derfor skal du kontrollere din vejrtrækning.
– Pust den gamle luft ud, og tag den nye luft ind i en rolig frekvens, mens du står i vandet, siger hun.
Ligesom at køre bil
Jesper Grønlund, der træner voksne med vandskræk i Aalborg Svømmeklub, fortæller, at det kan tage op til et år, før du som svømmer med vandskræk føler dig helt tilpas i vandet.
Han hopper selv i bassinet med sit hold, fordi det gør svømmerne trygge.
– Jeg plejer at sammenligne det med, at det er lidt ligesom at køre i bil.
– Ingen vil køre bil, hvis de ikke ved, hvor bremsen sidder. Det er med at lære dem, hvordan vi får bremset, hvis de bliver utrygge eller nervøse, fordi det er der, deres frygt kommer fra. De har ikke vidst, hvordan de skulle håndtere det. Og det er jo der, det kan gå galt, hvis der ikke er nogen, der holder øje med en, siger Jesper Grønlund.
De fem baderåd
* Lær at svømme.
* Gå aldrig alene i vandet.
* Læs vinden og vandet.
* Lær stranden at kende.
* Slip ikke børnene af syne.
Kilde: TrygFonden.
Først publiceret: 30. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 9:20