Skift el-selskab hvert halve år og tjen masser af penge

Strømmen er steget voldsomt i pris gennem de seneste måneder, men du kan tage toppen af regningen ved systematisk at bruge de introduktionstilbud, som en række el-leverandører tilbyder.

Hvis du bor i for eksempel Vejle, så lokker et el-selskab med, at du det næste halve år kan få strømmen til 1,33 kroner pr. kWh alt inklusive. Men samtidig tager en anden el-leverandør 4,40 kroner pr kWh.

Den enorme forskel betyder, at en husejer med et typisk årligt forbrug på 4.000 kWh skal betale 2.653 kroner for strømmen det næste halve år med det billige tilbud. Det dyre vil i løbet af seks måneder rende op i 8.795 kroner Det er en forskel på over 6.000 kroner i løbet af et halvt år og dermed mere end 1.000 kroner om måneden at spare.

Lignende forskelle findes der andre steder i landet. Alle priserne er hentet hos www.elpris.dk. Det er en hjemmeside, som drives af det offentlige Forsyningstilsynet og dermed har stor troværdighed. Alle el-selskaber skal melde deres priser ind.

Sådan gør du

Det billige tilbud i Vejle – og andre steder i landet – er et introduktionstilbud, som kun gælder de første typisk seks måneder. Derefter vil prisen stige betragtelig.

Men en række el-selskaber har introduktionstilbud. Derfor kan forbrugere sætte i system at shoppe rundt mellem dem. Vælge det billigste tilbud her og nu og så sige det op til om et halvt år. Derefter vælger de igen det billigste tilbud osv. fremad. Besværet ved det får de betalt med en solid besparelse. Det kan give en gevaldig timeløn.

Helt lovligt

Forsyningstilsynet bekræfter over for Faglige Seniorer, at det er OK at skifte rundt mellem introduktionstilbuddene.

“Det kan faktisk ofte være en god idé”, oplyser Forsyningstilsynet. Efter introduktionsperioden i et selskab overføres man nemlig til en anden aftale, som typisk er dyrere.

Forsyningstilsynet tilføjer, at man bare skal huske opsigelsesvarslet. Det er typisk på én måned.

Skriv i kalenderen, hvornår du skal huske at sige op, hvis du vil ud af aftalen, når introtilbuddet ophører. I nogle selskaber kan du også sige op efter få dage til udløb efter introperioden. Så glemmer du det ikke. Men du skal så huske at få bestilt nyt selskab i tide.

Andre sidegevinster

I Vejle-området kan kunderne i øjeblikket få introduktionspris hos 5 forskellige selskaber. Et par af dem er dog lidt dyrere end tilbud fra andre selskaber, som er til fast pris fremover.

Introduktionstilbud kan også fremgå andre steder end på www.elpris.dk. For eksempel har selskabet OK ofte tilbud, hvor de betaler 250 eller 500 kr. ind på kunders medlemskonto hos Coop, hvis de vælger strøm fra OK.

Måske skal du også tage andre forhold i betragtning. Nogle selskaber tilbyder billigere strøm om natten. Det kan være en fordel, hvis du kan henlægge dine større træk på elnettet til de mørke timer, for eksempel hvis du har elbil, vasker tøj om natten, vasker op om natten osv.

Fem gode råd fra Forsyningstilsynet

  1. Måske orker du ikke skifte leverandør hvert halve år, men tjek i hvert fald din elregning mindst én gang om året. Eller når der sker store ændringer i dit elforbrug, for eksempel hvis du får elvarme eller skal flytte.
  2. Vær opmærksom på den faste abonnementsbetaling. Har du et relativt beskedent forbrug, kan det ofte betale sig at vælge et produkt med lav eller ingen abonnementsbetaling.
  3. Tjek markedet for gode tilbud, for eksempel på www.elpris.dk.
  4. Vær opmærksomhed på udløb af introduktionstilbud. De fleste introduktionstilbud eller fastprisprodukter (fire måneder eller længere) ophører efter en begrænset periode. Hvis du ikke gør noget, så flyttes du automatisk til et andet produkt. Tjek, hvilket produkt du bliver bundet/flyttet til, eller hvordan din pris fastsættes efter periodens udløb.
  5. Fast eller variabel pris? Et elprodukt med variabel pris følger prisudviklingen på engrosmarkedet. Men for de fleste forbrugere vil selv relativt store udsving i energiprisen ikke indebære voldsomme ændringer i elregningen. Vælg et produkt med fast pris, hvis det har en værdi for dig at have sikkerhed for en fast pris i en periode.

Kilde: Forsyningstilsynets rapport ”Hvad kostede strømmen i 2020”. Det er en prisundersøgelse af elprodukter til private forbrugere og mindre virksomheder. 

Først publiceret: 15. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 11:23

Se, hvad vi ellers skriver om: