Oktober: Eftertragtede bær topper lige nu 

Havtorn er i sæson i september og oktober, og du kan kvit og frit plukke de modne bær, der især vokser ved kysterne.

Det er nu du kan plukke havtorn - med gode handsker på!

Går du en tur ved kysterne lige nu, vil du ikke bare med stor sandsynlighed blive blæst godt igennem af oktobervinden. Du vil muligvis også kunne spotte bugnende klaser af skinnende gul-orange bær i krattet langs vandet: Havtorn.

I DR Mads nyhedsbrev fortæller journalist, Nanna Nørby Hansen, om det flotte orange bær, og giver inspiration til hvordan du kan få det bedste ud af oktobers spisekammer.

Kystens eksotiske gavebod

-Jeg har det ret vildt over, at de eftertragtede havtornbær vokser frit og lyser efteråret op på vores breddegrader.
-I mit hoved er havtorn nemlig nærmere i smagskategori med eksotiske frugter som passionsfrugt og ananaskirsebær end med danske æbler og jordbær.
-De friske, orange bær, der er rige på antioxidanter og vitaminer, kan føles som lidt af en syrebombe i munden. Havtorn egner sig derfor perfekt til at komplementere både salte og søde retter med et syrligt og frugtigt pift.

Pas på hænderne

-Du kan forlænge havtornsæsonen ved at koge bærrene til marmelade eller en curd, som kan bruges til ost, brød og i kager.
-En anden genvej til havtorn-himlen er at lave havtornsaft, der praktisk talt kun kræver, at du tilføjer vand. Den kan bruges til at give kant til en dressing eller som det syrlige i fiske- eller kyllingeretter, hvor du måske ville have brugt hvidvin eller eddike.
-Dog kan de skarpe torne på busken gøre det svært at komme i nærheden af havtorn. Brug derfor med fordel en saks til at klippe klaser af eller forsøg at nippe bærerne forsigtigt af – men gør det nænsomt, for bærerne er skrøbelige og kan let splatte ud i dine fingre, slutter Nanna Nørby Hansen.

I DR Mad nyhedsbrevet HER kan du læse om Nanna Nørby Hansens andre bud på dejlig oktobermad, så som spinat, radiser, kuller og græskar.

Først publiceret: 6. oktober 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:50

Se, hvad vi ellers skriver om:

og