Stop med at rede seng om morgenen

Når du reder sengen lige efter, du er stået op, holder du på fugten i sengen, og det giver gode forhold for husstøvmider. Se her hvad du skal gøre, når du står op om morgenen.

Er du opdraget med at forlade dit hjem om morgenen med en nydelig og pænt redt seng, så drop det. Det giver nemlig husstøvmider ekstra gode betingelser.

Derfor skal du ikke rede seng om morgenen

Når du reder sengen lige efter, du er stået op, holder du på fugten i sengen, og det giver gode forhold for husstøvmider.

Bolius - få gratis råd om din bolig

SeniorNews samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

Husstøvmider trives bedst ved en relativ luftfugtighed på 55-75 procent og en temperatur på 17-32 grader. Din seng er derfor en perfekt opholdsplads for husstøvmider.

I sig selv er husstøvmider fuldstændig harmløse. Imidlertid er eller bliver nogle mennesker allergiske over for visse enzymer i husstøvmidernes ekskrementer eller over for dele af døde husstøvmider.

Så meget sveder vi om natten

Vi opholder os i gennemsnit 7-8 timer i soveværelset hvert eneste døgn, og det skaber store mængder fugtig luft.

Et menneske sveder omkring 2 dl vand hver nat, så det er vigtigere, at din seng bliver tørret, end at den bliver redt, inden du igen kryber til køjs om aftenen.

Gør sådan, når du står ud af sengen om morgenen

  • Børst lagnet med hånden.
  • Ryst dyne og pude. Ryst dem gerne ud af det åbne vindue, og lad dem gerne hænge og tørre i den friske luft, hvis du har tid. Når dynen luftes, tørrer den hurtigere, så husstøvmider ikke kan leve der.
  • Læg dynen i fodenden. Læg dynen i fodenden med undersiden op, så dynen kan tørre helt.
  • Luft ud med gennemtræk i 3-5 minutter i soveværelset. Gør det igen, lige før du skal sove om aftenen.

Giv sengen en hovedrengøring

Ind i mellem er det en god i dé at give sengen en ekstra omgang rengøring.

Tør dyne og pude i solen

Cirka hver 14. dag kan du tage dyner og pude udenfor og lade dem hænge i solen et lille stykke tid. Solen og varmen tørrer dun og fibre helt, så husstøvmider og skimmelsvamp ikke kan leve i sengen. Nogle anbefaler dog, at dyner og puder ikke må tørres i direkte sol, da det skulle fjerne dunenes beskyttende lanolinlag, men der mangler videnskabelig evidens for det. Men læs, hvad der står på etiketten og i brugsvejledningen. Alternativt kan du hænge dynerne i en lun udestue eller ved vinduet.

Bank madrassen udenfor

Når du skifter sengetøj, er det en god idé at tage madras, dyner og puder udenfor og  banke det hele grundigt igennem med en tæppebanker for at få støv og skidt væk.

Støvsug madrassen

Som alternativ eller supplement til bankningen, kan du bruge en støvsuger til madrassen.

Først publiceret: 30. august 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:22

Se, hvad vi ellers skriver om: