Sikker på seniorcyklen: Af med stangen, mand!

Ældre mænd falder alt for tit og kommer til skade, når de skal svinge benet over cykel-stangen. Som senior bør man droppe stangen, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik.

Når du går fra barn til teenager, så skifter du til en voksencykel.  Når du rammer senior-alderen, så bør du også skifte til en seniorcykel. Nemlig til en cykel uden stang.

Så enkel er rådet fra Rådet fra Sikker Trafik, der vil gøre det lidt mere sikkert for seniorer at cykle.

Alt for mange senior-ulykker

Rigtig mange seniorer cykler, og de cykler meget. 70% af alle seniorer cykler. Det er både godt for deres sundhed og velvære. Men det har også en bagside.  Ulykkesstatistikken viser nemlig, at seniorer er meget overrepræsenteret. Seniorer udgør 19% af befolkningen, men de udgør hele 50% af de dræbte i cyklistulykker.

Lidt over hver 5. mand over 65 år har i dag en cykel uden stang. Det tal vil Rådet for Sikker Trafik meget gerne have meget højere op. En del cykelulykker opstår nemlig, når seniorerne skal svinge benet op over stangen og så mister balancen.

Når man mister balancen og vælter med cyklen som ung mand, så rejser man sig som regel op igen og børste støvet af, og forsætter så med at cykle. Men det samme balance-uheld har som regel langt større konsekvenser for en 70-årig mand.

Derfor skal langt flere mandlige cyklister “af med stangen”.

Træn din balance

Når vi bliver ældre, så bliver balancen ofte lidt dårligere. Derfor har Rådet for Sikker Trafik fået en fysioterapeut til at lave en video med seks enkle øvelser, som seniorer kan bruge til at vedligeholde deres styrke, reaktionsevne og deres balance.

Se trænings-videoen HER

“Det værste seniorer kan gøre, fortæller Michelle Laviolette  fra Rådet for Sikker Trafik, er at sætte sig hen i sofaen af frygt for at vælte – det dør man af! Seniorerne skal ud og røre sig, men de skal gøre det mere trygt og sikkert end i dag, hvor alt for mange af dem kommer til skade i i trafikken”.

Først publiceret: 19. april 2021
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 10:23

Se, hvad vi ellers skriver om: