Får du nok D-vitamin?

I corona-tiden er D-vitamin blevet populært som aldrig før. Nu anbefaler Fødevarestyrelsen, at alle tager et tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret.

I 2018 lavede Kræftens Bekæmpelse en undersøgelse, som viste, at hver 5. dansker mangler hver femte dansker, der ikke tager vitamintilskud, har D-vitaminmangel om foråret. Derfor har Fødevarestyrelsen ændret deres anbefaling, så alle nu anbefales at spise D-vitamin.

Hvorfor er det vigtigt at få nok D-vitamin?

Mangel på D-vitamin kan svække dine knogler og muskler.

Vitaminet er meget vigtigt for at kroppen kan optage kalcium i tarmene.

Hvis du mangler D-vitamin kan du få bløde knogler (osteomalaci).

D-vitamin-mangel øger også risikoen for knogleskørhed, og kan give dig nedsat muskelstyrke.

Hvor meget D-vitamin skal jeg spise?

Voksne anbefales et kosttilskud på 5-10 mikrogram D-vitamin i vinterhalvåret fra oktober til april.

Er du over 70 år anbefales en dosis på 20 mikrogram hele året. Det glæder også, hvis du bor i plejebolig uanset din alder

Beskytter D-vitamin mod corona?

En af grundene til, at salget af D-vitamin nærmest er eksploderet er, at der har været teorier fremme om, at det kan mindske risikoen for covid-19.

Men desværre findes der ikke tilstrækkelig dokumentation for, at et dagligt tilskud af D-vitamin beskytter mod covid-19.

Det konkluderer en britisk ekspertgruppe efter gennemgang af samtlige seriøse studier af koblingen mellem D-vitamin og covid-19, skriver BBC News.

Tidligere har en amerikansk undersøgelse vist, at mangel på vitamin D er forbundet med en forøget risiko for at blive ramt af covid-19.

En videnskabelige komité under det britiske sundhedsministerium skriver, at der er »utilstrækkelig evidens« for, at D-vitamin kan forhindre eller behandle covid-19.

Men samtidig anbefaler komiteen, at man tager D-vitamin dagligt i vinterhalvåret. Præcis som de danske myndigheder nu anbefaler.

 

Først publiceret: 22. december 2020
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 15:53

Se, hvad vi ellers skriver om:

og