Derfor bliver mænd mere syge end kvinder

Corona, kræft og andre sygdomme. Mænd er mere udsatte. Se, hvad du kan gøre selv.

I forbindelse med corona-epidemien har mænd større risiko for at blive syg og dø af Covid-19.

Men hvad er forklaringen?

Vi har spurgt Svend Aage Madsen, som er ekspert i mænds sundhed, forskningsleder, ph.d. på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed.

Hvorfor bliver mænd mere syge af corona?

Mænd bliver mere syge af alle livstruende sygdomme – ikke kun corona.

Jeg tror, at forklaringen på, at flere mænd bliver indlagt og dør af corona, er den samme som for de øvrige sygdomme. Nemlig at de ikke gør nok for ikke at blive syge.

Hvad kan mænd gøre for ikke at være mere udsat end kvinder i forbindelse med corona?

De skal sætte sig ind i sundhedsmyndighedernes retningslinjer, og så skal de overholde dem.

De bør også kende symptomerne og kontakte lægen, så de kan blive testet, hvis de har den mindste mistanke.

LÆS OGSÅ: Det skal du vide: Coronavirus på 5 minutter

Hvilke fejl begår mænd oftest i forbindelse med deres sundhed?

Mænd ved ikke nok om symptomer på for eksempel  diabetes og kræft, og jeg er sikker på, at det også gælder for corona.

Mænd ved simpelthen mindre om, hvornår de skal gå til lægen, viser vores forskning.

Og selv når mænd kender symptomerne, er de mere tilbageholdende med at gå til lægen. De fleste går først til lægen, når deres partner sender dem afsted.

Jeg har hørt denne sjove historie fra en læge: ”En mand går til lægen. Lægen spørger, hvad drejer det sig om. Lige et øjeblik siger manden, og tager telefonen og ringer til sin kone.” Når jeg fortæller den historie til læger, griner de ikke. Det oplever de nemlig hele tiden.

Hvorfor dør flere mænd af de alvorlige sygdomme?

Vi ved også, at mænd er lidt mere udsat for alle sygdomme, men de har en endnu større dødelighed. For eksempel har mænd 7% større risiko for at få kræft, men de har hele 34% større dødelighed af kræft end kvinder.

Når man er blevet udredt og behandlet for fx eksempel kræft, er rehabilitering meget vigtigt, og der deltager mænd desværre mindre.

De kommer ikke til genoptræning og passer ikke kosten. De er især ikke gode til at tage medicin. En ny undersøgelse viser, at det ikke er fordi mændene glemmer det, de tror bare ikke på, at medicinen virker.

Hvad kan mændene selv gøre?

De skal tage deres eget helbred alvorligt.

Derfor skal de opsøge mere viden om sygdomme og symptomer, de skal gå til lægen, de skal tage deres medicin.

Hvis de er i tvivl om medicinen virker, så spørg lægen og stop ikke med at spise den.  Gør som lægen siger, og stil krav til lægen om at få en forklaring.

Skriv op på et stykke papir, inden du går til lægen og spørg igen, hvis du ikke får svar eller henvisning. Tænk på, at du betaler for lægen over skatten. Du er kunden. Stil krav.

Det her gælder for alle de alvorlige sygdomme: Kræft, diabetes, lungesygdomme og nok også corona.

Desværre ved vi, at mænd ikke gider at bruge så lang tid på at søge viden. For eksempel udgør kvinder 80% af dem, der besøger netdoktor.dk. Mænd gider ikke læse så meget om sygdomme. Derfor har vi lavet en særlig hjemmeside til mænd, hvor de hurtigt kan få svar.

Hvad kan mænds ægtefæller, familie og andre gøre for at højne mænds sundhed?

De skal sende mændene til lægen og påmind dem om symptomer. Det er også godt for mændene at tage sin kone, datter, ven eller anden partner med til lægen.

De skal også minde dem om at tage medicin og at få den genbestilt, når recepten udløber, mænds synes nemlig, at genbestilling af medicin er for besværligt. Derfor er det også oftest kvinder, der henter deres mænds medicin på apoteket.

Alle kan hjælpe. Det er især vigtigt at holde øje med hinanden i seniorklubberne. Hvis en skranter lidt så sig til dem, at de bør en tur til lægen.

Hvad med de mænd som bor alene?

Singlemænd er særligt udsatte. Dobbelt så mange mænd som kvinder har ikke nogen at snakke med. Coronatiden har især været svær for dem.

Vi ved, at 45% af de faglærte mænd er single. Det koster dem 7 år af livet.

35% af de ufaglærte mænd får aldrig børn, og er derfor ekstra alene og sårbare, når de bliver gamle. Derfor ekstra vigtig at opsøge andre fællesskabet.

Det er sundt at være sammen med andre og lave noget sammen med andre. Derfor bør man gå i seniorklubber, så tur med andre eller finde andre fællesskaber.

Er du ikke med i et fællesskab i dag, kan Mænds Mødesteder måske være noget for dig. De fleste fagforeninger har også seniorklubber, som du kan deltage i.

Den største sygdomsbyrde for enlig mænd er psykiske vanskeligheder. Jo mere isoleret, jo mere sårbar over for psykiske sygdomme.

Psykiske problemer kan blandt andet vise sig ved, at de bliver mere indelukkede, kede af det og måske kommer i konflikter eller begynder at drikke. Hvis man spørger siger de, at det går fint.

De vil oftest ikke bede om hjælp, så skal man tage fat i dem og vise omsorg. Sig: ”Er der noget galt, sådan plejer du ikke at være. Jeg tror, du har det skidt. Selvom du ikke synes, jeg skal blande mig, så skal du vide, at jeg er bekymret for dig.” Og følg så gerne op.

Bliv klogere på sygdomme og symptomer:

Kend de 7 tegn på kræft

Corona-smitte: Sådan passer du på dine lunger

7 sygdomme der rammer flest ældre

Hvad mon jeg fejler? Få svaret i Patienthåndbogen

Corona-advarsel til rygere: STOP nu eller hold en pause

Gratis vaccine mod lungebetændelse: Bestil tid her

Først publiceret: 12. maj 2020
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 9:36

Se, hvad vi ellers skriver om: