Kan det svare sig at udskyde ATP-pensionen?

Du kan udskyde udbetalingen af din ATP og få flere penge udbetalt. Men kan det betale sig for dig? Se det her.

For langt de fleste kan det ikke betale sig at udskyde ATP-pensionen, men det er altid godt at få lavet en vurdering

Det er muligt at udskyde sin livslange ATP-pension i op til 10 år, efter man er nået folkepensionsalderen, men er det en god ide?

Det er et godt spørgsmål, der ikke er noget entydigt svar på. Det er nemlig meget individuelt, om det kan svare sig.

Finn Larsen, konsulent i Faglige Seniorer, har nogle bud på, hvilke overvejelser man skal gøre sig:

”For langt de fleste vil det bedste være at få ATP-pensionen udbetalt, når man når folkepensionsalderen, hvor man formentlig også har de fleste udgifter. Det er dog altid en god ide at overveje det grundigt, stille sig selv nogle spørgsmål og tage en snak med sin bankrådgiver på baggrund af de aktuelle tal”, siger Finn Larsen.

Hvor gammel bliver du?

Det kan være et både meget svært og ubehageligt spørgsmål at stille sig selv, hvor gammel man tror, man bliver, men levealderen har stor betydning for, om det kan svare sig udskyde ATP-pensionen.

”Du bør starte med at få lavet en beregning for, hvor meget, du får i ATP-pension, og dermed også hvor mange penge, du går glip af i de år, du udsætter ATP-pensionen. Dernæst kan det beregnes, hvor meget du får udbetalt ekstra fra ATP efter udsættelsen, og så kan du se, hvor længe du skal leve, før ATP-pensionen samlet set går i plus”, siger Finn Larsen.

I gennemsnit lever vi danskere 17-20 år efter folkepensionsalderen. Der er stor forskel på restlevetiden afhængig af køn, arbejdsmarkedstilknytning og uddannelse.

Andre ting spiller også ind

Om udskydelse af ATP-pensionen kan betale sig for dig, handler imidlertid ikke kun om, hvor gammel du bliver.

”Hvis du har arbejdsmarkedspension ved siden af, så kan du risikere at blive modregnet i pensionstillægget for din ATP-pension. Det kan være et argument for at udskyde ATP-pensionen, men det kan også være et argument for ikke at gøre det, idet modregningen jo så kan blive større, når du begynder at få den udbetalt”, siger Finn Larsen.

Finn Larsen gør også opmærksom på, at en højere indtægt, inklusive ATP-pension, også kan gå ud over din boligydelse.

”Hvis din skattepligtige indtægt kommer op på over 531.000 kroner – for eksempel hvis du stadig arbejder – så kan du risikere også at skulle betale topskat, og i den periode kan det måske være en god ide at udskyde ATP-pensionen”, siger Finn Larsen.

LÆS OGSÅ

Borger.dk: Information om ATP livslang pension

Først publiceret: 9. marts 2020
Artiklen er sidst opdateret 10. juni 2022 kl. 6:35

Se, hvad vi ellers skriver om:

og