Men vi kan lære at leve med det

Tinnitus rammer rigtig mange, når vi kommer op i årene. For nogle er det invaliderende, men de fleste kan lære at leve med lydene.

Måske kender du det selv. Mange seniorer har tinnitus – og flest mænd.

Tinnitus rammer mere end hver fjerde mand i 60’erne. Se bare vores grafik, som bygger på Sundhedsstyrelsens undersøgelse ”Den nationale sundhedsprofil 2017”.

Den er baseret på en spørgeundersøgelse, hvor folk selv har svaret, om de har en række sygdomme eller eftervirkninger.

Læs også: 7 sygdomme der rammer flest ældre

Alder og støj

Flere og flere danskere får tinnitus, som ikke er en sygdom, men et symptom.

Jo ældre man bliver, jo mere ødelægges ørets sanseceller, og det kan vi desværre ikke gøre noget ved.

Susanne Nemholt, audiologopæd.

Der er især to årsager, forklarer Susanne Nemholt, der er ph.d. og audiologopæd, og som har forsket i tinnitus.

“Alder og støj er de to hovedkilder til tinnitus. Jo ældre man bliver, jo mere ødelægges ørets sanseceller, og det kan vi desværre ikke gøre noget ved. Men når det gælder den anden årsag, som er støj, kan vi gøre meget. Vi kan forebygge, og derfor er det for eksempel vigtigt at passe på sin hørelse, når man arbejder i støjende omgivelser”.

Smartphones rammer hørelsen

Også i fritiden lurer faren, og i 2015 gik verdenssundhedsorganisationen WHO ud med en advarsel til især unge: Over en milliard unge risikerer at få nedsat hørelse på grund af støj fra for eksempel  koncerter, musikanlæg og ikke mindst smartphones med høretelefoner og lignende.

Når man får de første tinnitus-symptomer, melder bekymringerne sig: Holder det aldrig op, bliver det værre – hvordan skal man dog kunne leve med det?

De fleste lærer at ignore lydene

Men Susanne Nemholt kan berolige:

“Mange får tinnitus, men kun for få vil være så generede, at de får brug for hjælp. De fleste kan med tiden lære at ignorere lydene, men man skal være opmærksom på, at de kan ændre sig eller blive mere tydelige, hvis man bliver bekymret eller stresset. Nogle bruger ligefrem deres tinnitus som en slags stress-barometer”, fortæller Susanne Nemholt.

 

Først publiceret: 20. februar 2019
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 10:06

Se, hvad vi ellers skriver om: