Danmark er atter frit

Fredag sætter vi levende lys i vinduet for at markere Danmarks befrielse 4. maj 1945. Arbejderhistorisk Samling i Herning er et af de steder, hvor frihedsbudskabet fejres.

Billeder og filmklip fra befrielsen 4. maj 1945 viser oftest, hvordan begivenhederne udspillede sig i København.

Men scenerne med levende lys, der blev tændt i vinduerne, jublende mennesker og viften med dannebrogsflag udspillede sig over hele landet.

https://www.youtube.com/watch?v=TNcwTF1JAfM

Ligesom frihedsbudskabet også lød fra radiomodtagere på bondegårdene, i husene i landsbyerne og lejlighederne i de små provinsbyer:

“I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Her er London. Vi gentager: Montgomery har i dette øjeblik meddelt, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig.”

Fejret i Herning

Det var også tilfældet på Herning-egnen, hvor gaderne i den dengang søvnige uld-hovedstad pludselig blev fyldt med glade og opstemte mennesker.

Danmark var befriet.

På fredag er det 73 år siden.

Vigtigt at holde fast

Hos Arbejderhistorisk Samling i Ringkøbing Amt, der har til huse i Herning, fejres befrielsen med et stort aften-arrangement med fortællinger, film og sang.

”Frihedsbudskabet nåede jo ud i enhver krog af landet den aften, hvor fem års åg blev brudt. Hver egn og by har jo deres fortælling fra befrielsen og det er vigtigt, at vi holder fast i,” fortæller formanden for Arbejderhistorisk Samling Jens Erik Sørensen.

Han er også formand for Faglige Seniorer sektion Vestjylland og har historie som sin store interesse.

94-årig fortæller om befrielsen

Til arrangementet fortæller 94-årige ”Jegge” om sine oplevelser i 4. maj, da befrielsesbudskabet lød i Herning.

Desuden vises filmen ”Opgørets time” og der vil blive sunget flere af besættelsestidens modstandssange som ”Det haver så nyeligt regnet”. Aftenens sluttes af på pladsen foran Historiens Hus i Herning med fællessang.

Det hele starter kl. 19 og slutter kl. 22. Der er gratis adgang.

Historiens Hus har adressen Museumsgade 32.

Først publiceret: 2. maj 2018
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 15:42