Lav din egen smagfulde teblanding
Lær at brygge din egen velsmagende te fra bunden med simple ingredienser og krydderier fra dit eget køkken.
Når vejret rusker og raser, kan en kop dampende, velduftende te være en sand hyggespreder i hjemmet.
Og det kræver hverken dyrt udstyr eller sjældne ingredienser at lave sin helt egen variant, siger teekspert Alexis Kaae fra virksomheden Simply Tea. Hun er desuden vicepræsident i European Speciality Tea Association.
Alt, hvad du behøver, er lidt nysgerrighed og lyst til at eksperimentere – så kan du med få trin brygge en kop, der smager præcis, som du ønsker det.
“Det handler om respekt for ingredienserne, så får du det bedste resultat,” siger hun.
Det kan ikke kaldes te
Det er dog først vigtigt lige at få styr på en eventuel begrebsforvirring, lyder det fra Alexis Kaae.
Te kan nemlig kun kaldes te, hvis der er tale om blade fra busken Camellia sinensis.
“Vi har en tendens til at kalde alt, vi hælder varmt vand på her i Danmark for te. Og det er ikke korrekt. Ellers er det bare en urtedrik,” siger hun.
Teen er ofte blandet op med forskellige smagsgivere som urter for at gøre den mere interessant, forklarer Alexis Kaae.
“Men færdigblandet te indeholder ofte tilsat smag i form af olier eller andet kemi. Så jeg har altid sagt, at hvis du vil lave en aromate, så tilføj selv din aroma, så ved du, hvad der er i,” lyder det.
Kun fantasien sætter grænser
Det første, du skal bruge til din egen te, er naturligvis teblade.
“Dem kan du både dyrke selv, og du kan også gå i en tehandel og købe ren ikke aromatiseret te,” fortæller hun og fortsætter:
“Der findes forskellige typer som hvid te, grøn te, sort te, Oolong og Puerh, der alle adskiller sig ved måden, deres blade bearbejdes på efter høstning.”
Når du har din basiste, er det kun fantasien, der sætter grænser i forhold til smag.
Start med at gå en tur ud i dit køkken, og se, hvad du har i skabene, lyder Alexis Kaaes råd.
“Tag nogle krydderier eller urter, hæld kogende vand på, og lav et udtræk, som du tilføjer din te.”
Kom krydderier i din te
Hvis du gerne vil lave en krydret variant, anbefaler teeksperten at bruge en sort te eller Oolong, der kan tåle lidt højere varme end for eksempel grøn te, hvor vandet ikke må være over 80 grader, da teen ellers ødelægges.
“Et generelt tip er: Jo mørkere teen er, desto kraftigere krydderier kan du putte i, og jo lysere teen er, desto lysere bør de urter, der tilføjes, være,” siger Alexis Kaae.
Hvis du har have, er efteråret et fantastisk tidspunkt at gå ud og samle krydderurter og frugt, som kan bruges til te, uddyber hun.
Mange urter og frugter kan bruges friske. Det kan for eksempel være mynte, der giver friskhed. Men du kan også tørre dem til senere brug.
Julestemning
Vil du i julestemning, er der også masser af julens varme krydderier som kanel og kardemomme, der egner sig godt til te, siger Alexis Kaae.
“Mange spiser også appelsin op til jul. Her kan du tage skallerne og tørre dem og hælde kogende vand på. Så kan du tilføje en god citrusaroma til din te,” forklarer teeksperten.
Hvis du gerne vil have en mere sødmefuld te, er lakridsrod et godt valg. Du kan også tilføje honning efterfølgende, men så skal teen køle godt af, da varmen dræber de virksomme enzymer i honningen.
Trækketid og kalk spiller en rolle
* Trækketiden er afhængig af teen. Hvis du bruger en te, som ikke er for bitter, det vil sige, at den er tidligt høstet, så kan du lade den trække længere. Men bruger du en billig te, der er høstet sent, kan den hurtigt blive bitter.
* En kort trækketid svarer til cirka fem minutter, mens en længere trækketid svarer til omkring syv minutter. Spørg eventuelt i tehandlen, eller hvor du køber te, hvis du er i tvivl.
* Jo hårdere dit vand er, jo længere tid skal teen trække. Mange steder i Danmark, er der meget kalk i vandet. Bruger du kalkfrit vand, får du en helt anden smagsoplevelse.
Kilde: Teekspert Alexis Kaae fra Simply Tea.
Først publiceret: 23. oktober 2025
Artiklen er sidst opdateret 23. oktober 2025 kl. 6:47