Efteråret er over os: Prøv disse varme drikke
Årstidens lange kolde aftener kalder på dampende drikke at lune sig på. En kok og en bartender giver deres bud på, hvad du kan brygge på blusset.
Dampen stiger op fra koppen mellem dine hænder, og for hver brændende slurk breder varmen sig i dit indre.
Sæsonen for de lunende drikke er over os. Og du kan nemt brygge andet end de gode gamle vintertravere som gløgg og romtoddy.
“Det mest oplagte og nemmeste er at kaste sig over den dejlige æblemost, vi har i Danmark,” siger kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang.
Hun plejer at lave en krydderbase, som hun kan bruge af flere gange. Den kan for eksempel bestå af nellike, kanel, allehånde, kardemomme, honning og sukker.
“Kog det ind, og lad det trække i noget æblemost. Så har du en krydderiæblemikstur, du kan blande i en ny omgang varm most eller i en kop te for at give den et kick,” forklarer Louisa Lorang.
Er du til drinks?
Kunne du godt tænke dig en mere drink-agtig oplevelse, har Sune Risum-Urth et bud. Han har en baggrund som bartender og er udviklingschef hos Copenhagen Distillery.
Og for ham er en sikker vinder en blanding af æblemost og gingerbeer. Fyld en gryde med lige dele af de to ting. Tilsæt herefter honning for at give noget sødme samt skiver af citron for syre.
“Så bruger jeg en hemmelig krydderiblanding, som består af kardemomme, stjerneanis, kanel og citrongræs,” siger Sune Risum-Urth.
Varm hele molevitten op uden at ramme kogepunktet. Sigt herefter krydderierne væk med et klæde, og server i vinglas. Hvis man gerne vil have noget alkohol i, plejer Sune Risum-Urth at stille en flaske dildakvavit på bordet.
“På den måde kan man selv dosere. Onkel Torben kan pøse, til han skammer sig, og tante Petunia, der skal køre ham hjem, kan lade være,” siger han og griner.
Er hele selskabet klar på en varm drik med procenter, kan du også hælde alkohol med ned i gryden. Dog skal du være opmærksom på, at alkohol smager kraftigere, når det varmes op.
“Derfor skal du altid tilsætte mindre, end du tror og mindre, end du ville i en kold drink,” råder Sune Risum-Urth.
Klassisk eggnog
Han holder selv af en klassisk omgang eggnog. Her laver du en æggesnaps af pisket æg, sukker og vanilje og blander det med porter og portvin.
“I gamle dage ville man røre det rundt med en ildrager, men du kan sagtens bruge en grydeske. Bare husk, at det ikke må blive varmere end 60 grader,” siger Sune Risum-Urth og fortsætter:
“Det smager af et varmt kram, fordi du har den søde øl og den søde æggesnaps, som bliver som sådan en varm vaniljeis.”
Vaniljestangen, du har tilovers fra eggnog’en, kan du med fordel smide i en portion solbærsaft, som du sætter på blusset.
“Der skal ikke så meget mere til for at gøre den spændende som varm drik,” siger kogebogsforfatter Louisa Lorang.
Du kan også bruge vaniljestangen til at kreere en lun lemonade af tørrede hibiscusblade, som du blandt andet kan købe i helsekostbutikker.
Put blot bladene i en kande, og tilsæt kogende vand, vaniljestang og sukker.
“Drikken er simpelthen så flot og smager godt både koldt og varmt. Så når du har nydt den, kan du sætte den i køleskabet, og så får du en læskende og frisk lemonade,” lyder det fra Louisa Lorang.
Først publiceret: 6. november 2022
Artiklen er sidst opdateret 4. november 2022 kl. 13:56