Nu er der endnu en grund til at drikke grøn te
I et nyt studie er der fundet en sammenhæng mellem grøn te og overlevelse efter kræft.
Grøn te har længe været kendt for sine sundhedsmæssige fordele.
Nu peger et stort, internationalt studie på, at denne populære drik også kan forbedre overlevelsen hos kvinder med æggestokkræft. Det skriver Kræftens Bekæmpelse.
Derfor er grøn te godt for dit helbred:
- Grøn te er rig på antioxidanter, som kan beskytte cellerne mod skader og reducere risikoen for sygdom.
- Koffeinen og L-theaninen i grøn te kan øge koncentrationsevnen og forbedre hukommelsen.
- Nogle undersøgelser tyder på, at grøn te kan øge stofskiftet og hjælpe med fedtforbrænding.
- Regelmæssigt indtag af grøn te kan være forbundet med en lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme ved at forbedre kolesterolniveauer og reducere inflammation.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse
Stort studie viser lovende resultater
I det omfattende studie, som blandt andet involverer Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, har forskere fra hele verden analyseret data fra næsten 6.000 kvinder med æggestokkræft.
De har specifikt undersøgt, om der er en sammenhæng mellem forbruget af grøn te og overlevelsesraten hos kvinderne.
Ingen effekt af kaffe og andre te-typer
Resultaterne viser, at kvinder, som drak en eller flere kopper grøn te dagligt før deres kræftdiagnose, havde en større sandsynlighed for at overleve sygdommen end dem, der ikke drak grøn te.
Til gengæld kunne forskerne ikke påvise nogen sammenhæng mellem overlevelse og indtagelse af sort te, urtete eller kaffe.
“Det er meget spændende, at vores hypotese om, at grøn te – men ikke andre typer te eller kaffe – kan forbedre overlevelsen ved æggestokkræft, er blevet bekræftet,” udtaler Allan Jensen, seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.
Grøn te kan øge chancerne for overlevelse
Studiets resultater afslører, at kvinder, der drak mellem 1 og 2,5 kopper grøn te dagligt, havde 16 procent større chance for at overleve æggestokkræft end dem, der ikke drak grøn te.
Denne sammenhæng blev derimod ikke fundet hos kvinder, der foretrak andre typer te eller kaffe.
Behov for flere undersøgelser
Studiet er det største af sin slags, der undersøger sammenhængen mellem te, kaffe og overlevelse efter en æggestokkræftdiagnose.
Men selvom resultaterne er lovende, er der brug for mere forskning på området.
“Vi håber, at kommende studier kan dykke dybere ned i effekten af grøn te – særligt hos kvinder, der fortsætter med at drikke grøn te efter diagnosen. Det kan give os en bedre forståelse af de gavnlige virkninger, grøn te har på overlevelsen ved æggestokkræft,” forklarer Allan Jensen.
Drikker du grøn te?
Først publiceret: 24. oktober 2024
Artiklen er sidst opdateret 24. oktober 2024 kl. 8:21