Gør havens jord mere bæredygtig
Du kan jordforbedre din have med blandt andet kompost og det rette valg af planter frem for spagnum. Det er langt mere bæredygtigt.
Den jord, vi køber i sække fra planteskoler eller byggemarkedet, er ikke så grøn, som mange går og tror.
Ofte indeholder den nemlig spagnum, der er velegnet til at dyrke planter i, men som ikke er et særligt bæredygtigt valg, da det udvindes fra tørvemoser og frigiver store mængder CO2, når det graves op. Det fortæller Louise Møller, der er havefaglig rådgiver og redaktør hos Haveselskabet.
Som haveejer er det vigtigt at have in mente.
“Vi skal tænke over, hvordan vi bruger spagnum, hvornår vi bruger det og i hvilke mængder, og at vi bruger spagnumfri alternativer, når det er muligt,” siger Louise Møller.
Ingen grund til at bruge spagnum
I England blev det fra 1. januar i år forbudt at sælge spagnumholdige produkter til private haveejere. Ifølge Louise Møller er det formentlig kun et spørgsmål om tid, før det samme sker i Danmark.
Som udgangspunkt er der ingen grund til at bruge spagnum i haven – medmindre man vil opbygge et surbundsbed.
Det mener Bente Mortensen, der er hortonom – videnskabeligt uddannet i havebrug – med speciale i jord og indehaver af rådgivningsvirksomheden GreenProject.dk.
“Spagnum bør slet ikke bringes ud i haven, for det bidrager ikke til noget specielt,” siger hun.
Mange af de alternativer til spagnum, man kan købe, er baseret på kokosfibre.
Det kan skabe en helt ny udfordring for klimaet, da produktionen ofte kræver fældning af regnskovsområder for at kunne dyrke kokosplanterne, fortæller Bente Mortensen.
En bæredygtig mulighed
Som en mere bæredygtig mulighed foreslår Bente Mortensen at blande sit eget spagnumalternativ.
Til krukker kan en blanding af 50 procent jord og 50 procent haveaffaldskompost bruges.
En blanding på en tredjedel jord, en tredjedel kompost og en tredjedel sand kan også gøre underværker i krukkerne.
“Men sandkornene må helst ikke være større end nul til to millimeter,” siger hun.
Bente Mortensen foreslår at prøve sig lidt frem. Selv har hun tænkt sig at afprøve en mosblanding til sine krukker.
“Spagnum er jo mos, og mange af os har mos i græsplænen,” siger hun.
Riv mosset forsigtigt af græsplænen, og bland det op med jord.
“Så kan man jo efterså med græs, så man får en tættere plæne – eller lade blomsterne gro frem,” siger hun.
Kompost
I stedet for at bruge spagnum i køkkenhaven, bede eller andre steder i haven skal man nærstudere sin jord og udvælge planter, der hører til lige præcis i ens egen have.
“Ligesom nogle planter gerne vil stå i sol, og andre vil stå i skygge, er der også planter, der trives bedst i lerjord eller sandjord. Hvis man som haveejer tager udgangspunkt i det, må det være det mest bæredygtige alternativ,” siger Bente Mortensen.
Vil du gerne jordforbedre, kan det gøres med kompost – især hvis man har sandjord eller en meget stiv lerjord.
I køkkenhaven kan man for eksempel lægge tre til fire centimeter kompost og rive det løst ned i jordoverfladen. Derefter skal regnen nok sørge for, at næringsstofferne kommer længere ned, fortæller Bente Mortensen.
Dog skal man huske at tilføre kvælstof, hvis man jordforbedrer med kompost.
For eksempel ved at plante efterafgrøder som ærteblomster eller gøde med kalksalpeter eller kartoffelgødning.
Dyrk surbundsbedet uden spagnum
* Det kan være svært at undgå spagnum, hvis man gerne vil have et surbundsbed og for eksempel dyrke rododendron.
* For at dyrke surbundsbed uden spagnum kan man tilføre svovl til jorden. Det kræver dog store mængder, og som privatperson skal man have hjælp fra en professionel gartner.
* Der findes surbundsplanter og forskellige slags rododendron, der ikke er helt så surbundskrævende. Spørg på dit lokale plantecenter efter sorter, der ikke kræver den helt sure jord.
Kilde: Bente Mortensen, hortonom og indehaver af rådgivningsvirksomheden GreenProject.dk.
Først publiceret: 18. oktober 2024
Artiklen er sidst opdateret 18. oktober 2024 kl. 10:37