Dyrk mikrogrønt til maden: Det kræver minimalt og smager skønt
Mikrogrønt er små spirer med masser af smag. Det kan dyrkes året rundt og med simpelt udstyr hjemme i køkkenet.
Måske er du en af dem, der bare ikke kan vente med, at varmen vender retur og får alt det grønne til at spire. I så fald behøver du ikke vente mere. Og du behøver ikke så meget som en køkkenhave eller et drivhus.
Du kan nemlig tage forskud på forårets glæder ved at dyrke mikrogrønt hjemme i dit køkken. Mikrogrønt er små, smagfulde og næringsrige spirer, som kan bruges som pynt på rugbrødsmadder, i gryderetter eller som snacks.
Det fortæller Persille Ingerslev, der er forfatter til bogen “Gendyrk” og deler gode råd på hjemmesiden “Persilles hjemmedyrk”.
“Det er enormt nemt, fungerer året rundt og kræver bare en vindueskarm,” siger hun.
1) Find de rigtige frø
Du skal være opmærksom på, at det ikke er alt, der egner sig til at blive spist som spirer. Det forklarer Helle Haugaard, der er indehaver af webshoppen Tinygardens.dk.
“Spirer fra tomater, chilier og nogle arter af bønner kan man blive syg af at spise, forklarer hun og anbefaler, at du køber frø, der er godkendt til at lave mikrogrønt.”
Du kan blandt andet finde frø til hvidløgsspirer, ærteskud, basilikumspirer og meget andet.
Men du kan også lave spirer ud af supermarkedets økologiske, grønne, flade linser eller kikærter, fortæller Persille Ingerslev.
“Det er en virkelig fantastisk proteinkilde, og spirede kikærter kan bruges i nærmest alt,” siger hun.
Økologiske hestebønner og chiafrø er også gode kandidater.
2) Lys, vand og ventetid
Du behøver ikke investere i alt muligt udstyr for at dyrke mikrogrønt. Alfa og omega er, at dine frø til mikrogrønt hele tiden er fugtige, men ikke ligger i vand.
“Det handler om at prøve sig frem,” siger Helle Haugaard og fortsætter:
“Alle planter skal have lys, luft og vand. Lyset kan være begrænset i vintermånederne, men så skal man bare give dem mest muligt.”
Store frø som grønne linser og kikærter kan gro alene i et glas.
På første dagen skal de lægges i blød natten over. Herefter skal de skylles en til tre gange om dagen. Det er vigtigt at få dryppet frøene godt af for vand, inden de kommer tilbage i glasset.
Små frø som karse og chia kan spire på køkkenrulle, vat og hampemåtter. Du skal sørge for, at underlaget er vådt, når frøene bliver sået, og mens de spirer.
Er du væk et par dage, kan du sætte spirebakken i køleskabet. Det sætter processen på pause, og spirerne vil gro igen, når de kommer ud.
3) Spis alt, og udforsk nye smage
De små spirer, der udvikler blade, kan for det meste høstes efter fem til seks dage. Spirer fra bælgfrugter kan oftest høstes efter to til tre dage.
Hele spiren indeholder en masse smag og næring, og du kan med fordel spise stænglen.
Er du på jagt efter noget, der kan stille den søde tand eller være et alternativ til fredagsslik, har mikrogrønt også et bud, fortæller Persille Ingerslev.
“En pose økologiske popcornmajs smager i spiret form sødere end sukker, hvilket kan være et hit hos børnene,” forklarer hun.
Forsøger du dig med ærteskud, kan de spire to til tre gange, så her kan du virkelig få nytte ud af dit mikrogrønt.
Hurtig start på mikrogrønt med grønne linser
* Økologiske grønne linser er nemme at begynde med, og de kan købes i supermarkedet.
* De grønne linser skal først skylles ordentligt igennem, hvorefter du lægger dem i blød i et glas vand natten over. Vandet skal nå op over frøene.
* Dagen efter skal du hælde vandet fra. Du kan holde din hånd over glasset og bruge den som si.
* Linserne skal hele tiden holdes fugtige, men må ikke ligge i vand. Det kan gøres ved at skylle dem hver dag, og si vandet fra.
* Først vil linserne have en smag hen ad ærter, hvorefter de udvikler sig til at have en lettere sødmefyldt og nøddeagtig smag. Når de har fået blade, bliver de mere salatagtige.
* Du skal være klar på, at de grønne linser vokser betragteligt. Det er derfor en god idé kun at fylde glasset kvart op.
Kilde: Persille Ingerslev, forfatter til bogen “Gendyrk” og indehaver af hjemmesiden “Persilles hjemmedyrk”.
Først publiceret: 26. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret 26. januar 2024 kl. 12:33