EU-parlamentarikere: Godt at Dan Jørgensen får energiområdet

Der er dansk tilfredshed med udsigten til Dan Jørgensen som energikommissær, mens boligområdet er mere uklart.

Det vækker umiddelbart tilfredshed blandt danske medlemmer af Europa-Parlamentet, at EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, tirsdag har indstillet Dan Jørgensen (S) til posten som EU’s energikommissær.

– Det er godt, at Dan Jørgensen skal sidde med energipolitik, det er både noget, han kender til, og hvor han er ret progressiv og grøn.

– Det synes jeg, er godt for den grønne omstilling og for EU’s energipolitik, siger SF’s EU-parlamentariker, Kira Marie Peter-Hansen.

Venstres EU-parlamentariker, Morten Løkkegaard, ser energi som et vigtigt område, som ikke mindst er steget i betydning efter Ruslands invasion af Ukraine i 2022.

– Energi er ikke bare energi, det er også sikkerhedspolitik og geopolitik i vore dage.

– Energi er på alles læber i dag, og derfor vil en post som energikommissær også være en vigtigere post, end den har været, siger Morten Løkkegaard.

Kira Marie Peter-Hansen vil gerne afvente lidt, inden posten som energikommissær bliver udråbt til at være en tung post.

– Det kan både være rigtig godt, hvis den enkelte EU-kommissær for eksempelvis energi har en masse spillerum.

– Men det kan også gøre, at man skal kæmpe en hel masse med nogle i kommissionen, der vil noget andet end en selv, siger hun.

Dan Jørgensen er også blevet indstillet til den nye post som boligkommissær.

Området er ifølge Morten Løkkegaard en større prioritet for Ursula von der Leyen og EU, end det er for Danmark.

– Boligpolitik er herhjemme et meget reguleret område og har været det i mange år. Det er politisk et meget vigtigt, men også meget følsomt område, for boligpolitik er også socialpolitik.

– Så det er lidt et forsøg fra EU-Kommissionens side på at snige noget socialpolitik ind. Og det er jo ikke en dansk livret, vi foretrækker at køre vores socialpolitik, herunder vores boligpolitik, selv, siger han.

Socialdemokratiets EU-parlamentariker, Christel Schaldemose, påpeger, at det har været en prioritet for den socialdemokratiske gruppe i EU-Parlamentet at få en boligkommissær.

Blandt andet fordi mange lande i Europa har udfordringer med dyre boliger.

– Når man kigger på lovgivningen, kan man se, at hovedparten af boliglovgivningen er en national kompetence.

– Det kan være en fin dansk vej, hvis man ser på de danske interesser, at Dan Jørgensen kan have blik på de danske erfaringer. Boligbyggeri er ikke EU’s ansvar, men de steder, hvor EU spænder ben for, at man kan gøre det bedre, er det fint at kigge på, siger hun.

Dan Jørgensen skal først igennem en høring, inden han kan blive godkendt som kommissær.

Medlem af EU-Parlamentet Henrik Dahl (LA) forudser en svær høring for Dan Jørgensen, fordi han “har modarbejdet, at EU anerkender atomkraft som en grøn energikilde”.

Desuden er Dahl skeptisk over for Dan Jørgensen som boligkommissær.

– Vi ved, at det er EU’s socialister, som har krævet en boligkommissær. Jeg er bekymret for, at Dan Jørgensen kan blive presset til at føre en rød boligpolitik fra Bruxelles, siger Henrik Dahl i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

Først publiceret: 17. september 2024
Artiklen er sidst opdateret 17. september 2024 kl. 15:17