Ny vaccine giver seniorer beskyttelse mod dødelig virus

Danske seniorer har nu mulighed for at blive vaccineret mod en udbredt virus, der kan føre til alvorlige luftvejsproblemer og i værste fald dødsfald.

Vaccinen forventes at reducere risikoen markant for dem i højrisikozonen.

Hvert år mister 3.500 danskere livet til lungesygdommen KOL, en sygdom der ofte bliver overset i sundhedsvæsenet. Men nu kan en ny vaccine være med til at ændre på det.

En stor gruppe ældre KOL-patienter får nu muligheden for at beskytte sig mod en udbredt virus, der kan forværre deres sygdom markant.

Den nye vaccine, Arexvy, skal hjælpe med at forebygge smitte og infektioner med RS-virus, som kan udvikle sig til livstruende lungebetændelse hos sårbare patienter.

Sundhedsstyrelsen har besluttet at give klausuleret tilskud til vaccinen for personer over 60 år med KOL. Det betyder, at de nu kan få dækket en stor del af udgifterne til vaccinen, der kan være en stor gevinst for denne udsatte gruppe.

Vaccinen kan redde liv

RS-virus kan for mange være en mild forkølelse, men hos ældre og immunsvækkede, specielt dem med KOL, kan det føre til alvorlige luftvejsproblemer og hospitalsindlæggelse.

De seneste år har vi set en stigning i antallet af RSV-tilfælde, og der er en teori om, at ældre ofte bliver smittet af deres børnebørn.

Professor og overlæge Anders Løkke fra lungemedicinsk afdeling på Sygehus Lillebælt i Vejle påpeger, at halvdelen af de forværringer, KOL-patienter oplever, skyldes infektioner som RSV.

“Vaccinationer kan sikre, at langt færre bliver alvorligt syge,” siger han og understreger, at vi med vaccinen potentielt kan redde liv.

En vigtig milepæl i kampen mod KOL

En ny undersøgelse har vist, at 31 procent af KOL-patienter dør inden for et år efter deres første indlæggelse, og 16 procent dør inden for 30 dage.

Det er en højere dødelighed end for mange andre sygdomme, inklusiv lungekræft.

I Sundhedsstyrelsen fremhæves det, at vaccinen kan forebygge alvorlig sygdom, som ellers kan føre til indlæggelser og dødsfald.

Styrelsen opfordrer derfor KOL-patienter til at tale med deres læge om, hvorvidt vaccinen kan være gavnlig for dem.

Med klausuleret tilskud vil patienter kunne få dækket op til 85 procent af vaccineprisen – og i nogle tilfælde hele beløbet.

Vaccinen koster omkring 1.500 kroner, men med tilskuddet håber man, at flere KOL-patienter vil benytte sig af denne livsvigtige beskyttelse.

Først publiceret: 20. august 2024
Artiklen er sidst opdateret 20. august 2024 kl. 8:22

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og