Hoster du? Især danskere over 50 år rammes af frygtet lungesygdom

Snigende lungesygdom rammer især ældre, men mange er ikke opmærksomme – selv om de hoster, har åndenød og der kommer slim.

Selv om det af en af de mest frygtede sygdomme, så er det kun halvdelen af de danskere, der er ramt, der rent faktisk er klar over at de har KOL.

350.000 lider af sygdommen, der især rammer seniorer over 50 år.

Halvdelen af alle tilfælde findes blandt ældre over 70 år.

Selv om symptomerne kan være ubehagelige, så er advarsler som vedvarende hoste, åndenød og slim fra lungerne ikke altid nok til, at personer med KOL kontakter lægen.

Derfor skal en kampagne fra Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen få flere til at kende sygdommens symptomer og gå til lægen, hvis de gennem længere tid oplever symptomer på KOL.

Se video om symptomer på KOL:

Det kan have stor betydning for, sygdommens udvikling, hvis man ikke reagerer tidligt på symptomerne.

”Der er både gode muligheder for at blive behandlet, og meget som man selv kan gøre, for at mindske symptomerne og forbedre livskvaliteten. For eksempel at holde op med at ryge, være fysisk aktiv og tage inhalationsmedicin. Men det er kun et rygestop, der kan bremse sygdomsudviklingen. Tabet i lungefunktion kan desværre ikke genvindes”, siger centerchef Helene Probst fra Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen opfordrer sammen med Lungeforeningen til, at alle, der oplever symptomer fra lungerne gennem to måneder eller mere, går til lægen og får lavet et lungetjek.

Det er især vigtigt at være opmærksom på symptomerne på KOL, hvis man er ryger eller tidligere har røget, eller hvis man har arbejdet i et erhverv med meget støv, damp eller røg, oplyser Sundhedsstyrelsen.

En lungefunktionsmåling hos lægen tager kun 10 minutter.

Læs mere om KOL på hjemmesiden Pust liv i hverdagen

Først publiceret: 7. maj 2019
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 9:45

Se, hvad vi ellers skriver om: