Guide: Så meget skal du give i drikkepenge
Sommerens rejser står for døren. Men hvor meget skal man egentlig give i drikkepenge rundt om i verden? Få svaret herunder
Maden er blevet spist, op og tjeneren kommer med regningen.
Og nu begynder den lettere delikate affære.
At give drikkepenge i udlandet kan fremkalde bekymrede panderynker.
Mens nogle lande har klare retningslinjer, er praksis omkring drikkepenge i mange lande ofte baseret på uskrevne regler og kulturelle normer.
For at undgå forlegenhed – og vise påskønnelse for god service – er det nyttigt at kende til de lokale skikke.
Nedenfor finder du en oversigt over de generelle retningslinjer for drikkepenge i forskellige lande.
Europa:
Tyskland:
- Generelt: Service er inkluderet i regningen, men det er almindeligt at runde op.
- Norm: Tilføj 5-10 procent til regningen eller rund op til nærmeste hele beløb.
Frankrig:
- Generelt: Service er inkluderet i regningen, og det bliver betegnet med “service compris”.
- Norm: Efterlad småmønter eller omkring 5 procent ekstra for god service.
Italien:
- Generelt: På regningen vil du kunne se “Service og coperto”, som er en dækningsafgift, der ofte er inkluderet i regningen.
- Norm: Efterlad småmønter eller rund op, især hvis du får ekstra god service.
Storbritannien:
- Generelt: Service er nogle gange inkluderet i regningen.
- Norm: Hvis service ikke er inkluderet, tilføj 10-15 procent. Efterlad småmønter for barservice.
Spanien, Grækenland, Portugal, Østrig, Schweiz, Belgien, Holland, Tjekkiet, Polen, Estland, Letland og Litauren:
- Generelt: Drikkepenge er ikke obligatoriske.
- Norm: Efterlad småmønter eller op til 5-10 procent i turistområder.
Asien og USA:
Thailand:
- Generelt: Der vil ofte være et servicegebyret på 10 procent.
- Norm: Hvis servicegebyret ikke er inkluderet i regningen, er det forventningen, at der bliver lagt 10 procent af regningsbeløbet.
Vietnam:
- Generelt: Her forventer man 10- 15 procent procent af beløbet. For mindre beløb kan du blot runde op til nærmeste tier.
USA:
- Generelt: I USA er det ofte kutyme at give drikkepenge. For det er en essentiel del af servicekulturen, og udgør en stor del af servicearbejderes indkomst
- Norm: Generelt gives 15-20 procent i drikkepenge på restauranter, $1-2 per drink i barer.
Først publiceret: 14. august 2024
Artiklen er sidst opdateret 14. august 2024 kl. 10:42