Ny lov giver 6000 pensionister færre penge fra nytår

En ny modregningsmetode betyder, at omkring 6000 pensionister i snit vil få nedsat pensionen med 730 kroner.

Den rammer hovedsageligt de pensionister, hvis ægtefæller eller samboer ikke er pensionister, men som modtager andre sociale ydelser.

6000 pensionister må forberede sig på, at de får lidt mindre at gøre med fra og med nytår, når nye modregningsregler træder i kraft ved årsskiftet.

Et lovforslag, der skal igennem tredje og sidste behandling i Folketingssalen torsdag, betyder nemlig, at pensionisterne bliver modregnet mere i deres pension, end de hidtil har gjort.

Årsagen er den, at der fremover bliver taget udgangspunkt i deres arbejdsmarkedspligtige indkomst, når man modregner i pension.

Egentlig var meningen, at der skulle tages udgangspunkt i pensionisternes “indtægt ved personligt arbejde”, men det begreb har vist sig at være alt for svært at understøtte digitalt, og derfor er der nu en ændring på vej.

Rammer disse pensionister

Den rammer hovedsageligt de pensionister, hvis ægtefæller eller samboer ikke er pensionister, men som modtager andre sociale ydelser.

Det vil typisk dreje sig om efterløn, sygedagpenge eller fleksydelse.

I et svar til Folketings Beskæftigelsesudvalg fortæller beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen, at der i gennemsnit vil være tale om en nedgang i ydelserne på 730 kroner for de berørte personer.

Og det vil kunne mærkes hos dem, som det rammer. Det vurderer Mads Moberg Reumert, der er cheføkonom i Danica Pension.

“Man er heldigvis ikke på sygedagpenge så lang tid ad gangen. Men det kan komme som en overraskelse for nogle, at de fra næste år pludselig har mindre at gøre med.”

“Vi kigger godt nok ind i en folkepension, der bliver forhøjet næste år som følge af de lønreguleringer, der er sket.”

“Men der er altså udsigt til, at den her gruppe kommer til at opleve det i mindre grad end alle andre,” siger han.

Modregning fra 2025

Det er Beskæftigelsesministeriets vurdering, at der vil være en del udskiftning i gruppen af berørte, netop fordi sygedagpenge typisk er noget, man får i en kortere periode.

Ændringen skulle have været gennemført allerede fra 1. januar i år. Som følge af problemerne med at integrere regler i de offentlige it-systemer har man dog valgt ikke at foretage modregning før 2025.

Først publiceret: 9. juli 2024
Artiklen er sidst opdateret 9. juli 2024 kl. 8:28

Se, hvad vi ellers skriver om:

og