Derfor sover vi bedre om sommeren

Særligt én ting kan stå i vejen for den søde sommersøvn.

Sommerens lys giver en bedre søvn.

De fleste elsker sommer. Rosé på altanen eller i haven. Et dyp i havet og uendeligt lys om aftenen. Og ifølge forskere kan man tilføje stabil søvn til listen over sommerens gaver. Det skriver Videnskab.dk.

“Vi sover generelt lidt kortere om sommeren, mellem 20 og 30 minutter. Og forklaringen på det er formentlig, at vi sover bedre,” siger søvnforsker Birgitte Rahbek-Kornum til Videnskab.dk.

Hun får opbakning af Poul Jennum, der er professor og søvnforsker på Københavns Universitet.

“Når vi er udenfor og får en masse sollys, aktiverer vi et stof i hjernen kaldet hypocretin, der signalerer, at vi er vågne og i gang. Og det gør, at hjernen producerer mere søvn om natten. Hvis vi ikke bliver stimuleret kraftigt af lys om dagen, forstår hjernen ikke altid, at den skal sove om natten,” forklarer han.

Vi vænner os til lyset

For at vi kan sove godt, skal hormonet melatonin, der gør os afslappede, udskilles. Det sker typisk, når mængden af lys i vores øjne bliver mindre henad aftenen. Men hvordan hænger det så sammen med lyse sommernætter?

“Der er forskning, der viser, at når man er udsat for mere lys om dagen, bliver vores indre ur mindre følsomt over for lyset om aftenen. Man vænner sig simpelthen til mere lys og kan godt udskille melatonin, selvom det er ret lyst udenfor,” opklarer Birgitte Rahbek-Kornum.

Ud over mængden af sollys, der påvirker vores søvn til at blive mere stabil om sommeren, er der andre ting, der spiller ind på søvnen i de varme måneder.

“Man er mere udenfor om sommeren, får frisk luft og mere motion. Man spiser måske også lidt mere sundt, og det er alt sammen også med til at forbedre søvnen,” lyder det fra Birgitte Rahbek-Kornum.

Læs også på Videnskab.dk: Hvis du sover dårligt, vandrer dine tanker oftere

Et bump på vejen mod drømmeland

Selvom forskningen altså peger på, at vi sover bedre om sommeren, er der stadig et kendt fænomen, der kan spænde ben for den søde sommersøvn. Søvn og temperatur er nemlig tæt forbundne, forklarer Poul Jennum.

“Vores kropstemperatur falder typisk mellem 0,6 og 0,8 grader om natten. Vi afgiver simpelthen langsomt varme fra kroppen, helt frem til klokken 4 om morgenen, hvor vi har lavest temperatur. Derefter stiger den igen frem mod morgenen,” siger han.

Og hvis man af en eller anden grund ikke kan regulere sin temperatur, fordi soveværelset er for varmt, vil man bruge en masse energi på at svede, og det vil gøre søvnen mere urolig, uddyber Poul Jennum.

Læs også på Videnskab.dk: Giver tyngdedyner bedre søvn?

Gode råd til søvn

For at opnå fordelene ved den stabile sommersøvn må man altså sørge for, at der er køligt i soveværelset. Sundhedsstyrelsen anbefaler en temperatur på mellem 18 og 21 grader i det rum, hvor man sover.

“Du kan bruge en blæser, bruge mørklægningsgardiner eller have vinduet åbent, så temperaturen holdes nede,” foreslår Birgitte Rahbek-Kornum.

Og hvis ikke omgivelserne kan blive kølige nok, må man prøve på andre måder, lyder rådet fra Poul Jennum overfor Videnskab.dk.

“Man kan for eksempel ligge med et tyndt lagen. Dog er det utroligt individuelt, hvor meget varme vi kan klare om natten. Nogle kan sove med en tyk moskusdyne om sommeren uden problemer, hvor andre sveder tran. Så det vigtigste råd er, at du har det behageligt, når du skal sove.”

Andre artikler på Videnskab.dk

Sådan foregår en god nats søvn

Når vi sætter uret frem, går det tilbage for sundheden

5 videnskabelige råd til god søvn

Først publiceret: 3. juli 2024
Artiklen er sidst opdateret 3. juli 2024 kl. 7:53

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og