Lider du af høfeber? Sådan holder du allergien fra døren

Gå i bad, pluk dit græs på terrassen, og tjek pollentallet, fortæller pollenforsker- og allergiker.

Hvis man lider slemt af pollenallergi, bør man generelt være ret opmærksom på, hvad man planter i sin have.

Op mod 1 million danskere lider af pollenallergi. Antallet af pollenallergikere vokser i Danmark. Og niveauet af pollen stiger i Danmark og hele Europa.

Så hvad kan du og dine medallergikere gøre for at holde allergien nede?

Pollenforsker og -allergiker Carsten Ambelas Skjøth leverer råd og vejledning i en artikel på Videnskab.dk

Carsten Ambelas Skjøth er professor på Aarhus Universitet og har forsket i pollenallergi i mere end 15 år.

Gå hjem i bad

Hvis du vil have det bedste grundlag for at komme igennem sæsonen, skal du selvfølgelig tage dine antihistaminer hver dag og som anvist.

“Derudover kan du gøre en masse ting i din hverdag for at undgå de irriterende nys. Grundlæggende drejer det sig om at undgå eksponeringen for pollen. Til det findes et hav af lavpraktiske råd,” siger Carsten Ambelas Skjøth.

Du kan for eksempel:

  • Gå i bad om aftenen for at vaske pollen væk fra kroppen og ud af håret
  • Skifte sengetøj regelmæssigt
  • Skylle ansigtet og næsen

“Og hvis det er helt slemt, så ville jeg smutte hjem og tage et bad midt på dagen,” siger Carsten Ambelas Skjøth, der er en af verdens førende pollenforskere.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor får vi allergi?

Græspollen er særlig drilsk

Selvom der som hovedregel er mest pollen i luften midt på dagen, betyder det ikke, at du altid kan gå fri om aftenen, når duggen falder. I al fald ikke hvis du lider af græspollenallergi.

“Græspollen er særlig drilsk, fordi sæsonen er lang, og vi ser et sjovt mønster i Danmark, hvor den opfører sig forskelligt tidligt og sent på sæsonen,” fortæller Carsten Ambelas Skjøth til Videnskab.dk.

“Det skyldes, at det er forskellige typer græs, der vokser tidligt og sent på sæsonen.”

  • Tidligt på sæsonen (juni) kan du som græspollenallergiker godt regne med, at pollen-bombardementet kommer midt på dagen.
  • Men senere på sæsonen (august) sender nogle typer græs pollen ud hele to gange om dagen: middag og aften, når duggen er ved at falde.

Pas på med hvad du planter

“Så hvis du sætter dig på terrassen om aftenen, kan du være uheldig, da nogle få græsarter laver rigtig mange pollen,” siger Carsten Ambelas Skjøth, der til gengæld har et lille råd til, hvordan man kan holde allergien væk fra terrassen:

“Hvis du har potteplanter på terrassen, eller der vokser græs op under eller omkring den, så kan du plukke hovederne af græsset, inden de vokser sig for store og begynder at sprede pollen. Det har jeg selv gjort i min egen nyttehave.”

Hvis man lider slemt af pollenallergi, bør man generelt være ret opmærksom på, hvad man planter i sin have, fortæller AU-professoren til Videnskab.dk:

“Jeg ville for eksempel aldrig selv plante et birketræ i min have. I stedet ville jeg plante et bøgetræ eller rønnetræ,” siger han.

Læs andre artikler på Videnskab.dk

Forældre tager fejl: Blot hvert tiende barn med ‘”ødevareallergi” var rent faktisk allergisk

Sådan undgår du parfumeallergi

Hvad er krydsallergi?

Først publiceret: 2. juli 2024
Artiklen er sidst opdateret 2. juli 2024 kl. 8:00

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og