Sankthansbålet og haveredskaberne kan lemlæste pindsvinet

Pindsvinene søger mod vores haver, men der kan lure en lang række farer, hvis du ikke er opmærksom på de små væsner.

Har man en hund, som kunne finde på at være aggressiv over for pindsvin, bør den være i snor, hvis den bliver lukket ud i haven om aftenen. Mange pindsvin dør, fordi de bliver skambidt af hunde. Foto: Damien Meyer/Ritzau Scanpix

Forulempet eller forbrændt.

Skæbnen for et pindsvin kan være hård lige uden for din terrassedør.

“Vores haver kan være rigtig farlige for pindsvinene,” fortæller Sophie Lund Rasmussen, som er forsker ved Wildlife Conservation Research Unit ved University of Oxford og gæsteforsker ved Aalborg Universitet.

“I min forskning har jeg limet små radiosendere på pindsvinenes pigge for at kunne følge dem, og der var en, der endte sine dage i en flismaskine. Det var virkelig sørgeligt,” siger hun.

Dine haveredskaber er nemlig blandt farerne for et pindsvin. Det kan for eksempel være kanttrimmeren, der kan ramme et pindsvin under hækken.

De er til fare for pindsvin

Derfor råder Sophie Lund Rasmussen, som er Danmarks eneste pindsvineforsker og formidler sin viden på de sociale medier under navnet Dr. Pindsvin, til at tjekke hele vejen langs hækken for pindsvin i dyb søvn, før man finder haveredskabet frem.

“Kanttrimmere får hvert år lemlæstet rigtig mange pindsvin,” fortæller hun.

De elektriske haveredskaber er en åbenlys fare for de piggede væsner. Men dine manuelle redskaber kan også gøre stor skade.

“Når man laver havearbejde, skal man huske, at der kan ligge et pindsvin i kompost- eller kvasbunken. Vi ser årligt pindsvin, der er blevet skåret af en spade eller greb,” siger hun.

Brandskader

Også det årlige sankthansbål kan gøre skade. Særligt hvis der ikke er andre gode redesteder i haven, for så er det pindsvinets bedste bud.

Derfor lyder anbefalingen fra Sophie Lund Rasmussen, at du først laver bålet på dagen, så der ikke når at flytte pindsvin eller andre dyr ind.

“Hvert år er der pindsvin, der får brandskader eller bliver brændt ihjel. For når der står mennesker rundt om bålet, vil de heller ikke løbe ud,” forklarer hun.

Har du net om jordbærrene eller fodboldnet i haven, bør du tjekke dem dagligt for at sikre, at der ikke sidder pindsvin fast.

Nettet kan skære sig ind i pindsvinets hud og give nogle grimme sår, det lille dyr kan dø af.

“De kan også sidde fast og dø, fordi de hverken får vådt eller tørt,” tilføjer pindsvineforskeren.

Er det eksempelvis et fodboldmål, kan du også sørge for at rulle nettet op, så det ikke er i jordhøjde, når I ikke bruger det, foreslår hun.

Husk dette

Pindsvin er egentlig gode svømmere, men har du en havedam eller en swimmingpool er det vigtigt at sørge for, at der også er exitmuligheder. Det kan eksempelvis være nogle trædesten i havedammen.

Gamle patriciervillaer med lyskasser udgør også en fare, fordi pindsvinene kan dratte ned i skakterne, hvis ikke de dækket ordentligt til med net eller plexiglas.

“Så ser de ikke, at der er et hul foran dem. Og derned kan de dø af sult og tørst, så tjek dagligt, om der er faldet et pindsvin ned,” lyder rådet fra Sophie Lund Rasmussen.

Hun fraråder også al brug af gift i haven, fordi det kan ende i de små dyrs mavesække.

“De kan finde på at spise giftkornene direkte. Men de spiser også de snegle, rotter og mus, der bliver forgiftet, fordi de også spiser ådsler.”

Først publiceret: 17. juni 2024
Artiklen er sidst opdateret 17. juni 2024 kl. 8:30

Se, hvad vi ellers skriver om:

og