Flere får nye hofter på grund af sygdom: Se symptomerne

Der er sket et fald i antal hoftebrud, mens antallet af hofteoperationer er steget. Sidstnævnte skyldes især en sygdom, der rammer seniorer.

Ca. 90 % af personer over 65 år, der klager over smerter i hoften, har slidgigt i hofteleddet.

Færre ældre får hoftebrud, og det skyldes blandt andet bedre behandling af knogleskørhed, forebyggelse af fald, øget fysisk aktivitet og færre rygere.

Men når det så er sagt, er der samtidig også flere, der får hofteoperationer på grund af slidgigt, især blandt de ældste.

Det viser en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet og Københavns Universitetshospital Bispebjerg.

Hyppigheden af hofteoperationer udført for at behandle slidgigt hos personer i aldersgruppen 75 til 99 år er steget markant fra 1996 og frem. 

Stigningen ligger således på mellem 60 og 100 procent, hvilket indikerer næsten en fordobling af sådanne operationer i denne aldersgruppe.

Det kan blandt andet forklares med forbedringer i anæstesi og operationsteknikker, som gør det sikrere at operere ældre. 

Hvad er slidgigt i hoften?

Hofteleddet består af hofteskålen, som er en del af bækkenbenet, og lårbenets hoftekugle. Både hofteskålen og hoftekuglen er “beklædt” med brusk. Brusken sikrer, at bevægelserne foregår med mindst mulig modstand.

Slidgigt i hoften er slidforandringer i hofteleddet, hvor brusken er ødelagt. Oftest er det forårsaget af høj alder.

Slidgigt er ofte også arveligt, så forebyggelse kan være vanskeligt her.

Men overvægt øger risikoen for at få slidgigt i hoften. Slanke personer med slidgigt i hoften har sjældnere behov for operation end personer, der er overvægtige.

Symptomerne

Man får gradvist smerter i lysken, fortil og på siden af låret. Smerterne stråler ofte ned mod knæet. Smerterne kommer ofte, når man begynder at gå. De bliver mindre intense, efter man har gået nogle minutter, men bliver så værre igen efter man har gået noget tid.

Større belastning af benene øger generne. Du vil gradvist få smerter i hvile og om natten. Har du har smerter om natten, er tilstanden fremskreden.

Gangdistancen bliver kortere, du halter og må bruge stok.

Hold øje med disse symptomer

Det er typisk, at du får smerter, når du belaster hoften. Men du kan også få smerter om natten.

Bevægeindskrænkningen er typisk, og der er mange aktiviteter i ens dagligdag, som bliver næsten umulige at udføre.

Det syge ben bliver forkortet, da bruskfladen nærmest forsvinder.

Hvad kan jeg selv gøre?

Hvis det er muligt, bør du tabe dig, hvis du er overvægtig. Dette kan være specielt vigtigt op til en operation, hvor der skal indsættes en kunstig hofte.

Undgå tunge løft, tunge kufferter og indkøbsposer.

Det er en fordel at ligge på maven eller på siden med pude mellem benene, for at undgå skrumpning i muskulaturen rundt om hofteleddet.

Hofteleddet bør holdes smidigt ved ubelastede øvelser.

Se små film her med øvelser, du kan lave hjemme: øvelser for hofteleddet  

Du bør være fysisk aktiv i form af cykling og svømning. Brug af krykke/stok, i modsatte side af den smertefulde hofte, kan være nyttig for mange.

Først publiceret: 12. juni 2024
Artiklen er sidst opdateret 12. juni 2024 kl. 9:02

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og