Undgå farlige vaner med hjemmets ledninger

Du risikerer at skabe en tikkende sikkerhedsbombe, hvis du ikke har styr på ledningerne derhjemme.

Dine ledninger skal anbringes, så der ikke er risiko for, at de bliver klemt, trukket hårdt i eller får bidskader fra dyr, oplyser Sikkerhedsstyrelsen.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mange ældre boliger har ikke helt nok stikkontakter til det store forbrug, familier har i dag. Og derfor kan man ofte støde på, at den ene forlængerledning følger efter den anden.

Det er dog et af punkterne på listen over ledningvaner, der potentielt kan udgøre en sikkerhedsrisiko i dit hjem og kan medføre brand eller et ordentligt rap over nallerne.

“Hvis man sætter flere forlængerledninger med stikdåser i forlængelse af hinanden, risikerer man overbelastning og dermed overophedning og måske brand. Man skal derfor undgå kædekobling af forlængerledninger,” siger Evy Boe Madsen, som er kontorchef hos Sikkerhedsstyrelsen.

Det skal du sørge for

En enkelt stikdåse udgør som sådan ikke en risiko. Men du skal alligevel sørge for, at den er tør og ubeskadiget, fortæller konsulent Jesper Sandberg hos Tekniq Arbejdsgiverne, der er en arbejdsgiver- og erhvervsorganisation for el, vvs og metal.

“Normalt er der luft derinde, som i sig selv virker som en isolator mellem ledende dele. Men hvis der trænger skidt, støv og fugt ind, risikerer man, at det ligger og bliver ledende mellem nogle stikforbindelser.”

“Man risikerer på et eller andet tidspunkt at få noget, der er så elektrisk ledende, at strømmen begynder at krybe og kan give anledning til gnistdannelser, brandtilløb og i yderste konsekvens brande.”

Har du trukket en ledning gennem en døråbning for eksempel ved fodlisten, har du også skabt en potentiel fare.

Hver gang døren rammer ledningen, kan den blive klemt en smule.

“Til sidst så risikerer man måske at få klemt isolationen i stykker eller klemt ledermaterialet over, så der risikerer at komme et brandtilløb.”

“Når man på et tidspunkt kommer og fjerner ledningen, kan man også komme til at berøre lederen, og hvis man ikke har taget den ud af stikkontakten, risikerer man at få stød,” forklarer Jesper Sandberg.

Sikkerhedsrisiko

Har du en ledning liggende, som du kan komme til at flytte en stol hen oven på, er det en alvorlig sikkerhedsrisiko.

“Man risikerer, at stolen får trykket sig igennem og ødelagt isolationen, så man kan få stød. Enten ved at røre ved ledningen eller ved at noget bliver ledende – eksempelvis metal på stolen,” forklarer han.

Det er ikke kun inden for hjemmets fire vægge, du skal være opmærksom.

Det er nemlig ikke alle ledninger, der er egnet til udendørs brug, fortæller Evy Boe Madsen fra Sikkerhedsstyrelsen.

“En udendørs ledning skal være i stand til at modstå vind og vejr og en måske mere hårdhændet behandling, end indendørs ledninger bliver udsat for,” siger hun og tilføjer:

“Undgå også at bruge forlængerledninger, som ikke er egnede, hvis der er brug for eltilslutning på terrassen, i haven eller i indkørslen.”

Tænk sikkerhed før du roder med el

* Hvis du skal lave elarbejde derhjemme, bør du kontrollere, at der er slukket for strømmen det pågældende sted.

* Tænd derfor lyset på det sted, hvor elarbejdet skal udføres. Afbryd herefter strømmen til det pågældende sted i måler- eller gruppetavlen. Det er ikke nok at slukke på afbryderen i det pågældende rum.

* Nu kan du kontrollere, at lyset er slukket det pågældende sted, så du ved, at strømmen er afbrudt.

* For at være helt sikker på, at andre ikke tænder for strømmen, mens du udfører elarbejdet, bør du fjerne eventuelle sikringer eller sætte en seddel på den afbrudte afbryder. Vær opmærksom på, at automatsikringer ikke kan fjernes, men kun afbrydes.

* Selv om lyset nu er slukket, kan du faktisk ikke være helt sikker på, at strømmen er afbrudt. Derfor skal du kontrollere, at der ikke er spænding med en spændingstester eller en polsøger.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen.

Først publiceret: 1. maj 2024
Artiklen er sidst opdateret 30. april 2024 kl. 14:24

Se, hvad vi ellers skriver om:

og